Patiëntenfolder

Ruggenprik bij kinderen (caudaal)

Uw kind heeft binnenkort een afspraak voor een operatie aan het onderlichaam. De anesthesioloog kan samen met u besluiten om een ruggenprik (caudaal) uit te voeren.

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Anesthesiologie.

Onze zorg

Wat is een ruggenprik bij kinderen? (caudaal)

Deze ruggenprik is bedoeld als pijnstilling na de operatie. We laten hierbij verdovingsvloeistof achter in de zogenoemde epidurale ruimte in de rug. Deze vorm van pijnstilling wordt gecombineerd met algehele anesthesie.

Voorbereiding

Wat gaat er vooraf aan het onderzoek of de behandeling?

De kans bestaat dat de anesthesietechniek zoals met u besproken, nog aangepast gaat worden. Dat kan verschillende redenen hebben. Uw anesthesioloog zal dit dan op de dag van de operatie opnieuw met u bespreken.

Het onderzoek / de behandeling

Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?

Uw kind zal eerst onder narcose worden gebracht. Daarna legt de anesthesioloog uw kind op zijn of haar zij en voelt in de rug van uw kind naar de beste plek voor de prik.  

Er zal een naald tussen 2 werveluitsteeksels worden ingebracht. Bij het bereiken van de juiste plek, wordt vervolgens verdovingsvloeistof ingespoten. Het onderlichaam van uw kind kan na het wakker worden warm of verdoofd aanvoelen. Uw kind kan alles blijven bewegen, maar er kan wel wat spierzwakte optreden.  

Wat is de prognose?

Soms komt het voor dat de ruggenprik onvoldoende pijnstilling geeft. In dat geval kan de anesthesioloog andere pijnstillers voorschrijven.

Nazorg

Welke specifieke nazorg kunnen wij bieden?

Afhankelijk van het gebruikte medicijn zal het 12 tot 24 uur duren voordat de verdoving is uitgewerkt. De eerste tekenen dat de verdoving aan het uitwerken is, zijn bijvoorbeeld tintelingen. Ook kan pijn optreden. Wacht dan niet te lang en vraag de verpleegkundige om een pijnstiller aan uw kind toe te dienen, of geef de voorgeschreven pijnstiller. 

Uw kind moet een keer naar het toilet zijn geweest voordat u naar huis kunt met hem of haar.

Meer informatie

Contactgegevens van de betrokken poliklinieken

Als u vragen heeft, kunt u contact opnemen met de afdeling Anesthesiologie. Dat kan via telefoonnummer 071-526 45 83 (bereikbaar van ma-vr 10.00-12.00 uur en 15.00-16.30 uur, vr tot 16.00 uur).