Reizigersdiarree

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) infectieziekten

Diarree bij reizigers

Zodra ontlasting vaker geloosd moet worden en brijig tot waterdun van samenstelling is, spreekt men van diarree. Tussen 20% en 50% van de reizigers wordt getroffen door diarree nog voor het einde van de 2de vakantieweek. Diarree kan het plezier in een reis behoorlijk bederven en zakelijke transacties verstoren.

Oorzaken van diarree bij reizigers zijn onder andere:

  • door bacteriën in het voedsel gevormde gifstoffen (toxinen), die niet altijd door het koken worden vernietigd. Dit treedt vooral op in voedsel dat na de bereiding enige tijd gestaan heeft.
  • aanwezigheid van darmbacteriën of virussen in het voedsel of drinkwater waartegen de plaatselijke bewoners een natuurlijke weerstand hebben verworven, maar de reiziger (nog) niet.

Diarree bij reizigers gaat meestal binnen enkele dagen vanzelf over. Het voornaamste gevolg van diarree is vochtverlies, vooral bij kinderen en oudere personen kan dit snel tot ‘uitdroging’ leiden.
Zeer hevige diarree of diarree die gepaard gaat met bloed in de ontlasting en/of koorts wijst in de regel op een ernstige infectie. Raadpleeg hiervoor steeds een arts! Hij kan onderzoeken of de diarree wordt veroorzaakt door bacteriën (zoals Shigella, Salmonella of Campylobacter) of door parasieten (bijvoorbeeld Giardia lamblia of amoebendysenterie). Elk van deze infecties heeft zijn eigen behandeling.

"Kook, bak of schil je voedsel of laat het staan"

Het ontbreken van betrouwbare waterleiding en goede riolering op vele tropische vakantiebestemmingen kan leiden tot besmetting van voedsel en/of drinkwater met darmbacteriën. Alleen het nuttigen van brood (en soortgelijke droge gebakken meelproducten), vers bereide en stomend heet opgediende gerechten, vruchten die gepeld kunnen worden of salades die met gekookt water grondig gewassen zijn, en het drinken van hete thee of koffie of (koolzuurhoudende) dranken uit verzegelde flessen is veilig. Kraanwater en ijsblokjes moet als besmet beschouwd worden. Deze dieetadviezen worden vaak samengevat als "Cook it, boil it, peel it, or forget it"

Andere preventieve maatregelen

Was uw handen met water en zeep na toiletbezoek en voor de maaltijd. Het hierna ontsmetten van de handen met alcoholische handgel kan extra bijdragen aan de verwijdering van ziektekiemen.

Hoe voorkom ik uitdroging bij diarree?

  • veel drinken. Hierbij verdient het de aanbeveling om een orale rehydratie oplossing (bijvoorbeeld Dioralyte Rice of Orisel) te gebruiken. De uitgebalanceerde zout- en suikersamenstelling van deze oplossing waarborgt een goede opname van water en zouten. Deze oplossing is bij uw apotheek of drogist verkrijgbaar. Bij diarree wordt de inhoud van een zakje in 200 mL schoon water opgelost en volgens de bijsluiter ingenomen. De oplossing is niet langer dan een uur houdbaar
  • geactiveerde kool (Norit™) is niet werkzaam en kan de opname van sommige geneesmiddelen verstoren
  • stopmiddelen, zoals loperamide, vertragen de darmwerking en nemen de oorzaak van de diarree niet weg. Omdat tijdens een bus-, trein-, of vliegtuigreis diarree uitermate hinderlijk is, kan toepassing van een stopmiddel voor korte tijd aangewezen zijn. Bij diarree zonder bloedbijmenging of koorts kan loperamide worden toegepast, echter niet langer dan 24 uur

Loperamide, tabletten à 2 mg

Dosering volwassenen: aanvankelijk 2 tbl, vervolgens zonodig 1 tablet elke 2 uur bij iedere volgende waterdunne ontlasting, doch niet meer dan 8 tbl per dag.
Niet toepassen bij zwangerschap en kinderen jonger dan 2 jaar.

Wanneer is vroege behandeling met antibiotica gewenst?

Vroege behandeling (vanaf de eerste waterdunne ontlasting) van reizigersdiarree leidt tot minder ernstige diarree van kortere duur. Sommige reizigers hebben een ziekte waardoor er meer kans op ernstige gezondheidsschade door diarree bestaat. Aan deze personen wordt vroege behandeling met een antibioticum geadviseerd.

Ciprofloxacin, capsules, 250 mg of 500 mg
Dosering volwassenen: 2 maal daags 500 mg gedurende 3 tot 5 dagen. Start na de eerste ongevormde ontlasting.

Wat zijn de bijwerkingen van ciprofloxacin?
In het algemeen zijn de bijwerkingen gering en zelden een reden om de behandeling voortijdig te staken. De meest gemelde bijwerkingen zijn maagdarmbezwaren (2% - 20%), hoofdpijn, duizeligheid, slaap- en stemmingsstoornissen (1% - 2%). Stuipen kunnen voorkomen bij patiënten met epilepsie of vroeger hersentrauma

Azitromycine, tabletten, 500 mg
Dosering volwassenen, eenmaal daags 500 mg, gedurende 3 dagen. Start na de eerste ongevormde ontlasting.

Contact

Vaccinatiepolikliniek

Adviezen en vaccinaties in verband met reizen naar de (sub)tropen
Afspraken (071) 526 36 36
09.30 - 11.30 uur (maandag t/m vrijdag)

Spreekuur  (op afspraak) 09.00 - 16.00 uur (maandag en vrijdag)

Polikliniek voor tropische ziekten
Diagnostiek en behandeling van import- en tropische ziekten
B2-P kamer 30, Albinusdreef 2, 2333 ZA Leiden

(Uitsluitend op verwijzing huisarts of specialist)Afspraken (071) 526 35 88

Spreekuur vrijdag 08.30 - 12.00 op afspraak
Spoedspreekuur iedere werkdag op afspraak


Augustus 2011