Pulsed dye laser, Behandeling van vaatafwijkingen met

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Huidziekten.

In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten een afspraak te maken bij de afdeling Huidziekten van het LUMC. Deze folder geeft informatie over een laserbehandeling bij vaatafwijkingen. Heeft u na het lezen nog vragen, dan is de arts of verpleegkundige graag bereid deze te beantwoorden.

Vóór de behandeling

Het is belangrijk dat uw huid niet door de zon of zonnebank gebruind is. De behandeling kan niet doorgaan als u een herpesinfectie (bijvoorbeeld een koortslip) heeft. 

De behandeling

De huidafwijkingen worden gelaserd terwijl u op de behandelbank ligt. U krijgt een stalen brilletje op om uw ogen tegen de laserstraal te beschermen. De eerste keer worden maximaal drie proefplekjes behandeld om de goede dosering van de laser te bepalen. Dit voelt aan alsof er een elastiekje tegen uw huid wordt geschoten. Tegelijk met de puls van de laser wordt er een koude vloeistof mee gespoten die voor lokale verdoving zorgt. Het is niet nodig om de huid extra te verdoven. De laserbehandeling moet gemiddeld 6 tot 8 keer worden herhaald met een tussenperiode van 4 tot 6 weken.

Na de behandeling

Meteen na de laserbehandeling zal het gelaserde gebied blauw/paars verkleuren. Afhankelijk van de plaats kan de behandelde huid ook opzwellen (voornamelijk de huid rondom de ogen en de wangen). Ook is het mogelijk dat de huid wat vocht afscheidt. Als dat het geval is, kunt u de huid het beste niet afdekken. Na ongeveer een week kan er korstvorming optreden. U mag de korst niet zelf verwijderen, omdat dit het geneesproces niet bevordert. 
Over het algemeen is de huid binnen 7-14 dagen genezen en zijn bovenstaande reacties dus verdwenen. 

Bescherming en verzorging

Houd de behandelde huid schoon. We raden aan de huid twee keer per dag voorzichtig te wassen met lauw water. Dep het behandelde gebied droog en smeer het in met Flammazine. Herhaal dit totdat de huid genezen is.
Gebruik gedurende de eerste vier dagen geen make-up, crèmes, parfum of aftershave in de buurt van de behandelde huid. Als de huid na vier dagen nog steeds vochtig is, raden we aan hier nog iets langer mee te wachten. 
Bescherm de behandelde huid minstens zes weken tegen de zon. Dit is verstandig, omdat de huid na de behandeling erg gevoelig is voor zonlicht. Daarnaast bestaat de kans dat er hyperpigmentatie optreedt, waardoor u donkere vlekken kunt krijgen. De eerste 10 dagen tot 2 weken moet u uit de zon blijven. 
Als de huid genezen is en het u echt niet lukt de zon te vermijden, adviseren wij in ieder geval een aantal keer per dag zonnebrandcrème met factor 25 te gebruiken. 

Contact

Bij pijn, bloedingen of verdenking op infectie moet u contact opnemen met de polikliniek Huidziekten.


Polikliniek Huidziekten
Leiden Universitair Medisch Centrum
Albinusdreef 2, 2300 RC Leiden
Bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 8.30-13.00 uur.
Telefoonnummer: 071-526 26 30.


September 2019