Pijn bij het vrijen

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Psychosomatische Gynaecologie en Seksuologie

Veelvoorkomende klacht

In Nederland heeft ongeveer een op de vijf vrouwen regelmatig last van pijn bij het vrijen. Meestal gaat het om pijn bij de gemeenschap: het binnengaan van de penis in de vagina. Voor een aantal vrouwen is het vrijen altijd pijnlijk geweest, anderen voelen de pijn sinds een specifieke gebeurtenis of alleen in bepaalde situaties.

Pijn bij de ingang van de vagina

De meeste vrouwen voelen de pijn bij de ingang van de vagina, en omschrijven het als een schurende, brandende pijn. Ook de huid rond de ingang van de vagina is pijnlijk bij aanraking. De combinatie van pijn tijdens de gemeenschap en een pijnlijke huid bij de ingang van de vagina wordt oppervlakkige dyspareunie genoemd. Soms zijn er ook rode plekjes of kloofjes te zien bij de ingang van de vagina en houdt de pijn na het vrijen nog aan, vooral bij het plassen. Soms treedt de pijn ook op bij het inbrengen van een tampon, fietsen of het dragen van een strakke broek.

Doe mee met de GRIP studie

Herkent u deze klacht(en)? In de GRIP studie onderzoeken we de effectiviteit van een groepsbehandeling voor vrouwen met pijn bij het vrijen. Het effect van de groepsbehandeling vergelijken we met vrouwen (en hun partners) die op de wachtlijst voor de behandeling staan. Wellicht is deze groepsbehandeling in het kader van de GRIP studie iets voor u? Kijk voor meer informatie over het onderzoek en de behandeling op gripstudie.nl of neem contact op met het LUMC GRIP-onderzoeksteam via gripstudie@lumc.nl of 071-5296633

Pijn dieper in de vagina

Sommige vrouwen voelen de pijn dieper in de vagina of onderbuik – tijdens doorstoten van de penis in de vagina -, ook wel diepe dyspareunie genoemd.

Vaginisme

Wanneer het, ondanks dat dit gewenst is, onmogelijk is om iets in de vagina in te brengen (penis, vinger, tampon), wordt dit vaginisme of een vaginistische reactie genoemd.

Mogelijke oorzaken van pijn bij het vrijen

Pijn bij het vrijen kan verschillende oorzaken hebben. Vaak spelen meerdere factoren een rol. Mogelijke oorzaken zijn:

  • Lichamelijke oorzaken, zoals een vaginale schimmelinfectie, huidafwijkingen of hormonale verandering
  • Angst, waardoor (onbewust) de bekkenbodemspieren extra worden aangespannen
  • Onvoldoende ontspanning samen met onvoldoende seksuele opwinding
  • Somberheid, relatieproblemen of andere psychische oorzaken

Behandeling van pijn bij het vrijen

Voor veel vrouwen zijn bovenstaande klachten een reden om hulp te zoeken. Neem contact op met uw huisarts, veelal kan een eerste behandeling door haar/hem worden ingezet. Uw huisarts (of specialist) kan u ook doorverwijzen naar de Polikliniek Psychosomatische Gynaecologie en Seksuologie van het LUMC. Deze polikliniek is o.a. gespecialiseerd in behandeling voor pijn tijdens het vrijen. Alle behandelingen vanuit deze polikliniek worden vergoed door de ziektekostenverzekeraar.

Meer informatie over de polikliniek kunt u vinden in de patiëntenfolder of op de pagina van de Polikliniek Psychosomatische Gynaecologie en Seksuologie.

Contact

Polikliniek Psychosomatische Gynaecologie en Seksuologie
Bezoekadres: Poortgebouw-Zuid, 4e etage
Rijnsburgerweg 10, 2333 AA Leiden
Telefoon: 071 - 526 80 32 voor patiënten, 071 - 526 31 21 voor verwijzers en overleg