Malariaprofylaxe Lariam

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en)

Vaccinatiepolikliniek afdeling Infectieziekten.Wat is malaria?

Malaria is een tropische infectieziekte, die veroorzaakt wordt door parasieten van de rode bloedcellen. De infectie wordt van mens op mens overgebracht door de steek van bepaalde muggensoorten.

malaria parasiet

Bij een malaria-aanval treden koorts en een grieperig gevoel op. Ook hoofdpijn, spierpijn, hoesten, misselijkheid, braken en diarree kunnen hierbij optreden.

Er zijn verschillende vormen van malaria. De gevaarlijkste vorm, malaria tropica, kan bij Europese reizigers onbehandeld in enkele dagen dodelijk verlopen. De overige vormen van malaria zijn meer goedaardig. De verschijnselen zijn dezelfde maar er treden geen ernstige complicaties op.

Malaria kan men voorkomen door maatregelen te nemen tegen muggensteken en door antimalariatabletten (de zogenaamde malariaprofylaxe) te slikken.

Welke maatregelen kunt u nemen ter voorkoming van muggensteken?

De malariamug rust in huis en steekt ‘s nachts vanaf zonsondergang tot zonsopgang. Steken kunnen voorkomen worden door:

  • Dragen van dikkere lichtgekleurde bedekkende kleding (lange broek, lange mouwen, kousen)
  • Gebruik een insectenwerende crème met een diethylmethylbenzamide (DEET) [concentratie bij voorkeur niet hoger dan 30%]. Spaarzaam de onbedekte lichaamsdelen met DEET-houdende crème insmeren. Vermijd lippen en ogen. DEET-houdende crèmes zijn schadelijk voor nylon en plastics. Indien beschermende werking niet langer vereist is, crème afwassen
  • Slapen onder geïmpregneerde klamboe of in airconditioned ruimte
  • Slaapkamer muggenvrij houden (vb. door gebruik van insecticiden)

Malariaprofylaxe

Meestal beschermt malariaprofylaxe goed, al is er een kleine kans dat u toch malaria krijgt. In dat geval verloopt de malaria tropica-aanval echter minder snel dodelijk dan wanneer u helemaal geen profylaxe had ingenomen. Hiervoor is het echter noodzakelijk dat u zowel tijdens als na de reis de voorgeschreven medicijnen trouw inneemt.

Goedaardige vormen van malaria worden door profylaxe volledig voorkomen. Soms kan echter maanden na het stoppen van de profylaxe alsnog een malaria-aanval optreden (koortspieken om de 48 of 72 uur). Deze vormen zijn eenvoudig te genezen.

U krijgt op maat gesneden malariaprofylaxe-advies

Verschillende antimalariatabletten kunnen worden toegepast voor malariaprofylaxe. Welke van deze middelen u krijgt voorgeschreven, hangt af van het gebied dat u gaat bezoeken, de verblijfsduur en van uw gezondheidstoestand. Daarom kan het zo zijn, dat u andere middelen krijgt dan uw reisgenoten.

Soms is alleen proguanil voldoende. Voor gebieden waar de werkzaamheid van bepaalde antimalariamiddelen is afgenomen worden chloroquine in combinatie met proguanil, of mefloquine aanbevolen. Voor korte reizen kan in dat geval ook atovaquone-proguanil worden toegepast.

Hoe te handelen bij koorts?

N.B. malariaverschijnselen treden pas een week of langer na de besmetting op. Als u binnen een week na aankomst in een malariagebied koorts krijgt of zich grieperig voelt, is er iets anders aan de hand.

A. Tijdens verblijf in de tropen

Laat zo mogelijk uw bloed op malariaparasieten onderzoeken door arts/ziekenhuis, zodat behandeling kan volgen

B. Na terugkeer in Nederland

Bij terugkeer in Nederland kunt u tijdens het gebruik van de profylaxe of gedurende de daaropvolgende 2 maanden ook ‘griep’ met koorts krijgen. Wanneer deze ‘griep’ langer dan 2 dagen duurt, is bloedonderzoek ter uitsluiting van malaria tropica noodzakelijk.

Mefloquine (Lariam™),

tablet van 250 mg

Volwassenen (>45 kg)

1 keer per week 1 tablet

Kind 31-45 kg

1 keer per week 3/4 tablet

Kind 20-30 kg

1 keer per week 1/2 tablet

Kind 15-19 kg

1 keer per week 1/4 tablet

Kind 5-14 kg

5 mg/kg (capsule;max 62 mg)

Kind <5 kg

niet geven

De tabletten moeten na een maaltijd worden ingenomen.
Aanvangen 3 weken voor aankomst in malariagebied en ga hiermee door tot en met 4 weken na verlaten van malariagebied. U mag tenminste 3 maanden na innemen van het laatste tablet niet zwanger worden. Niet combineren met alcohol. Niet innemen bij epilepsie of psychiatrische problemen.

Contact

Vaccinatiepolikliniek (www.lumc.nl/7040)
B2-P kamer 30, Albinusdreef 2, 2333 ZA Leiden
Adviezen en vaccinaties in verband met reizen naar de (sub)tropen
Afspraken (071) 526 36 36
09.30 - 11.30 uur (maandag t/m vrijdag)

Spreekuur (op afspraak)
09.00 - 16.00 uur (maandag en vrijdag)

Polikliniek voor tropische ziekten
Diagnostiek en behandeling van import- en tropische ziekten
(Uitsluitend op verwijzing huisarts of specialist)
Afspraken (071) 526 35 88
Spreekuur vrijdag 08.30 - 12.00 op afspraak
Spoedspreekuur iedere werkdag op afspraak


oktober 2009
1000/1