Leukoplakie van het mondslijmvlies

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie

Leukoplakie is een witte aandoening van het mondslijmvlies. Chronisch irritatie wordt beschouwd als de belangrijkste oorzaak, vooral in de vorm van tabaksrook. Soms is er geen duidelijk oorzakelijke factor aanwezig. Leukoplakie kan op iedere plaats in de mond voorkomen, soms op meerdere plaatsen tegelijk, en kan gepaard gaan met klachten van een schrijnend, branderig gevoel. In een zeer klein percentage van de gevallen kan leukoplakie kwaadaardig worden en overgaan in mondkanker.

Het stellen van de diagnose

Door een klein weefselstukje uit het veranderde slijmvlies te nemen, kan onder de microscoop worden bekeken of eventueel sprake is van beginnende kwaadaardige veranderingen.

Behandeling

Patiënten die roken wordt dringend geadviseerd hiermee te stoppen. Sommige leukoplakieën blijken dan na enkele maanden volledig te verdwijnen. Gebeurt dit niet, dan wordt verwijdering van de leukoplakie overwogen, hetzij operatief, hetzij met behulp van laserstralen, waarbij de leukoplakie als het ware wordt verdampt. Bovenstaande behandelingen vinden over het algemeen poliklinisch plaats onder plaatselijke verdoving.

Controle

Is bij u een leukoplakie geconstateerd, dan dient u in ieder geval regelmatig voor controle te komen. Dit geldt ook voor patiënten die al behandeld zijn voor hun leukoplakie. Een enkele keer kan de leukoplakie terugkomen of ontstaan er nieuwe leukoplakieën. De controles zullen over het algemeen om de 3-6 maanden plaatsvinden. In sommige gevallen kunnen deze controles aan de tandarts overgelaten worden.

Contact

Polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie, receptie J2-Q-27, telefoon (071) 526 2372 tussen 9.00 en 12.00 en tussen 14.00 en 15.00 uur.

November 2015