Landkaarttong

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie

Een landkaarttong (lingua geografica) is een onschuldige verandering van het oppervlak van de tong. Kenmerkend zijn de van plaats wisselende gladde plekken die vaak omgeven zijn door wittige zones of lijntjes. Dit aspect kan in een paar weken veranderen: de gladde plekken verdwijnen op de ene plaats en verschijnen weer op een andere plaats. Meestal blijft een landkaarttong gedurende het hele leven aanwezig, maar er kunnen lange periodes voorkomen waarbij de afwijking niet zichtbaar is.

Oorzaak

De oorzaak is onbekend. Een landkaarttong veroorzaakt in het algemeen geen klachten. Een enkele keer wordt een prikkelend gevoel bij het eten van gekruid of zuur voedsel waargenomen. Een landkaarttong komt relatief vaak voor. Geschat wordt dat 1 op de 100-200 mensen een landkaarttong heeft. De afwijking komt  zowel bij kinderen als volwassenen voor.

Een landkaarttong is meestal eenvoudig te herkennen. Verder onderzoek is daarom zelden nodig. De afwijking is onschuldig, niet besmettelijk en geeft geen verhoogde kans op kanker. Er zijn geen effectieve behandelingsmogelijkheden. Gezien het goedaardige karakter is dat ook niet nodig.

Contact

Polikliniek Mondziekten,Kaak- en Aangezichtschirurgie, receptie J2-Q-27, telefoon (071) 526 2372 tussen 9.00 en 12.00 en tussen 14.00 en 15.00 uur.

December 2013