Inwendige bestraling van de slokdarm

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Radiotherapie

In deze folder vindt u informatie over inwendige bestraling (brachytherapie) van de slokdarm. Deze folder is bedoeld als aanvulling op de informatie die u van uw radiotherapeut-oncoloog heeft gekregen. Mocht u hierna nog vragen hebben, dan kunt u deze altijd stellen aan de radiotherapeut-oncoloog of radiotherapeutisch laborant brachytherapie (brachylaborant). 

Inwendige bestraling van de slokdarm

Inwendige bestraling maakt het mogelijk om de tumor in uw slokdarm een hoge bestralingsdosis te geven. Tegelijkertijd blijft het gezonde weefsel eromheen zo veel mogelijk gespaard. 

Op de scopiekamer plaatsen we een flexibele, holle bestralingsslang in uw slokdarm. Zo kan de tumor van dichtbij worden bestraald. Daarna brengen we u in uw bed naar de afdeling Radiotherapie. Daar maken we controlefoto’s en een berekening voor het bestralingsplan. Vervolgens word u bestraald. Dit gebeurt via een bestralingsapparaat dat een kleine radioactieve bron de bestralingsslang in stuurt. De gehele procedure duurt ongeveer 2 tot 3 uur.

Voorlichting radiotherapeut

De behandeling van slokdarmkanker en slikklachten kan uit alleen inwendige bestraling bestaan, maar kan ook een combinatie zijn van zowel in- als uitwendige bestraling. Tijdens het eerste intakegesprek zal de radiotherapeut-oncoloog hier uitleg over geven. Daarnaast worden ook de mogelijke bijwerkingen besproken.

Voorbereidingen

Thuis

Voordat u wordt behandeld, is het belangrijk dat uw maag en slokdarm leeg zijn. Dat betekent dat, wanneer de behandeling ’s ochtends plaatsvindt, u de avond voorafgaand aan de inwendige bestraling vanaf 0.00 uur niets meer mag eten of drinken. Als de behandeling ’s middags vanaf 13.30 uur is ingepland, mag u tot 7.30 uur ’s ochtends een beschuitje of cracker met een kopje thee gebruiken. 

We raden aan om makkelijke en loszittende kleding te dragen naar de behandeling. 

Antistolling

Wanneer u een bloedverdunner gebruikt (bijvoorbeeld Ascal, Plavix of een ander antistollingsmiddel), moet u dit melden aan uw radiotherapeut. Hij/zij overlegt of de bloedverdunner tijdelijk gestopt moet worden. Als u een bloedverdunner gebruikt die door de trombosedienst wordt gedoceerd (zoals bijvoorbeeld fenprocoumon (Marcoumar®) of acenocoumarol), dan is het de bedoeling dat de trombosedienst de dosering aanpast. 

Zodra de behandeldatum bekend is, neemt u contact op met de trombosedienst. U krijgt dan een speciaal formulier dat de radiotherapeut invult. Op de dag van de behandeling wordt er gecheckt of het bloed voldoende ‘dik’ is. Zo’n INR-bepaling gebeurt door middel van een vingerprik op de scopiekamer.

De behandeling 

Afdeling Radiotherapie

Op de dag van de behandeling meldt u zich op de afdeling Radiotherapie (begane grond, route 753). Hier ontvangt de brachylaborant u. De verpleegkundige brengt een infuus in voor eventuele verdoving. Daarna brengt de brachylaborant u op een bed naar de scopieafdeling. 

Scopieafdeling

U gaat op uw linkerzij op de onderzoekstafel liggen. Wanneer u een kunstgebit heeft, vragen wij u deze vlak voor het onderzoek uit te doen. 

Voorafgaand aan het scopieonderzoek wordt uw keel verdoofd met een enigszins bittere spray. Zo voelt u de flexibele slang minder in uw keel zitten. Daarnaast krijgt u via het infuus een roesje waardoor u zich ontspannen en slaperig voelt. 

Als eerste bekijkt de maag-darm-leverarts de tumor met een endoscoop en markeert deze met clips. Bij een flink vernauwde slokdarm kan de scopie pijnlijk zijn. Het plaatsen van de clips voelt u nauwelijks. Hierna wordt de flexibele bestralingsslang ingebracht. De slang wordt op zijn plek gehouden door een ‘bijtring’. 

Vervolgens wordt u weer terug op het bed geschoven. De radiotherapeut-oncoloog en brachylaborant nemen u op het bed mee naar de bestralingsafdeling. Het is belangrijk dat u rustig blijft liggen. 

Bestralingskamer

In de bestralingskamer blijft u op uw linkerzij liggen. Omdat u met de slang in uw keel niet goed kunt slikken, zal de radiotherapeut uw speeksel telkens zoveel mogelijk wegzuigen.

Er wordt een röntgenfoto gemaakt. De bestralingsslang en geplaatste clips zijn op de röntgenfoto te zien. Aan de hand van de foto wordt een bestralingsplan berekend. Het maken van de bestralingsplan duurt ongeveer tien tot vijftien minuten.

Zodra het plan klaar is, wordt u aangesloten op het bestralingsapparaat. In het bestralingsapparaat bevindt zich een kleine bestralingsbron die door een kabel de holle bestralingsbuis in wordt gestuurd.

Tijdens de bestraling ligt u alleen in de bestralingsruimte. De radiotherapeut-oncoloog en brachylaborant zijn in de ruimte ernaast en houden u goed in de gaten via een camera. Zij kunnen snel binnenkomen als er iets is.

Na de behandeling

Na de bestraling wordt de bestralingsslang meteen uit de slokdarm verwijderd. Na afloop blijft u nog even op de afdeling Radiotherapie. Hier kunt u bijkomen van het roesje en kan de verdoving in uw keel uitwerken. U mag direct iets kouds drinken. Na ongeveer een uur mag u ook iets warms drinken. Uw keel en slokdarm kunnen door het inbrengen van de slang en door de bestraling geïrriteerd raken. 

De radiotherapeut-oncoloog zal u na een paar dagen bellen om te vragen hoe het met u gaat. Bij twijfel over klachten kunt u contact opnemen met uw radiotherapeut- oncoloog. 

Wanneer u een tweede inwendige bestraling krijgt, vindt deze meestal in de week erop plaats. De gehele procedure wordt dan herhaald.

Contact 

Mocht u na de bestraling vragen hebben of treden er klachten op, aarzel dan niet om contact op te nemen met uw radiotherapeut-oncoloog. 

Bij vragen over de behandeling kunt ook contact opnemen met een van de brachylaboranten.

Telefoonnummer Radiotherapie: 071-526 35 25

Telefoonnummer Brachytherapie: 071-526 17 14

Oktober 2019

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________

Naam radiotherapeut-oncoloog:

___________________________________

Behandeldatum:

____/____/____ om ____:____ uur

____/____/____ om ____:____ uur

Melden bij de balie radiotherapie (route 753)