Implantatie en gebruik van de loop recorder ( “Implantable Loop Recorder”)

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Hartziekten.

Binnenkort krijgt u een loop recorder geïmplanteerd. Dit is een apparaatje dat uw hartritme continu analyseert en indien nodig registreert.

Waarom wordt een loop recorder geïmplanteerd?

U heeft de afgelopen tijd soms klachten gehad, zoals duizeligheid of een wegraking, die mogelijk samenhangen met verstoringen van het hartritme. Het is bij u lastig gebleken om een dergelijke verstoring vast te leggen. Met een loop recorder wordt het hartritme over een langere termijn in de gaten te gehouden. Zo hebben we de mogelijkheid om het hartritme te registreren tijdens klachten.

De ingreep

De ingreep vindt plaats op de hartkatheterisatiekamer, onder plaatselijke verdoving. De loop recorder wordt, via een klein sneetje in de huid, onder de huid aangebracht. Nadat de wond gehecht is gaat u terug naar de afdeling.

Loop recorder schematisch

Hoe werkt de loop recorder?

De loop recorder registreert automatisch uw hartritmestoornis, ook al merkt u deze zelf niet. Daarnaast kunt u bij klachten zorgen dat uw hartritme wordt opgeslagen met behulp van een meegeleverde activator. Er kunnen maximaal 3 door u vastgelegde episodes worden opgeslagen. De batterij van de recorder gaat enkele jaren mee.

Hoe werkt de activator?

Houd de activator boven de loop recorder en druk op de recordknop. Bij een goed contact, afhankelijk van het merk loop recorder, ziet u een “vinkje” en/of hoort u een piepje. Indien dit niet gebeurt, probeert u het nog een keer. De loop recorder houdt het hartritme vanaf enkele minuten vóór activatie tot 1 minuut erna automatisch vast.

Loop recoder a  Loop recoder b

Wanneer gebruikt u de activator?

Gebruik de activator als u klachten heeft zoals hartkloppingen, duizeligheid of flauwvallen. Zorg ervoor dat u de activator altijd bij u heeft, zodat u hem kunt gebruiken als het nodig is. Ook nadat de klachten voorbij zijn, kunt u de loop recorder nog activeren. Uiteraard dient dit wel zo spoedig mogelijk te gebeuren. Het hartritme blijft opgeslagen.

Uitlezen van de loop recorder

Na de eerste activatie maakt u een afspraak op de pacemakerkamer om de looprecorder uit te laten lezen. Afhankelijk van de bevindingen en uw klachten worden nieuwe afspraken gemaakt voor uitlezen.

Contactgegevens

Voor het maken van een afspraak om uw loop recorder te laten uitlezen: 071 526 3714.

Voor vragen kunt u zich wenden tot uw eigen cardioloog of mailen via hartdevices@lumc.nl


Oktober 2013