Huidbiopsie

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Huidziekten.

Bij een huidbiopsie wordt een stukje huid (biopt) afgenomen dat daarna onderzocht kan worden. Er zijn verschillende redenen die ertoe kunnen leiden dat het afnemen van een huidbiopsie waardevol is. Zo kan een huidbiopsie meer zekerheid bieden over een eerder gestelde klinische diagnose (blote-oogdiagnose); er kan, in het geval van huidkanker, bepaald worden om welk subtype het gaat; of het biopt kan worden gebruikt voor onderzoek naar bepaalde micro-organismen. 

Behandeling 

Eerst wordt de huid verdoofd door middel van een prik met verdovingsvloeistof. Het toedienen van de verdoving zelf kan licht pijnlijk en/of branderig zijn. Het nemen van het biopt doet daarentegen geen pijn. U voelt alleen de aanraking. De meest gebruikelijke manieren om een huidbiopsie af te nemen zijn:


De appelboortechniek

Hierbij wordt een huidrondje van twee tot acht millimeter uitgeponst. Vaak wordt dit met een pincet en schaartje afgeknipt van de onderliggende laag. Aansluitend wordt een sponsje in de wond gedaan om de bloedstolling te bevorderen. Daarna wordt de wond met een pleister afgeplakt. In sommige gevallen wordt een hechting gezet. 


Ovaal- of excisiebiopt

Er wordt een ovaal huidgebied uitgesneden onder plaatselijke verdoving. De wondranden worden weer aan elkaar gehecht. Soms worden nog hechtpleisters (zwaluwstaartjes) over de wond geplaatst, waarna de wond met een pleister wordt afgeplakt. 


Shave-excisie 

Met behulp van een scalpel of een curette wordt het huidweefsel horizontaal weggesneden op het niveau van de huid. Na deze ingreep worden soms kleine bloedvaatjes dicht gebrand. De wond wordt daarna met een ontsmettende zalf en een pleister verzorgd. 


Wondbehandeling 

Na appelboortechniek en shave-excisie
  • De pleister mag de volgende dag verwijderd worden.
  • De wond hoeft niet droog gehouden te worden. U mag dus douchen. Het is zelfs goed om dit dagelijks kort te doen. Dep de wond na het douchen droog.
  • Kleine nabloedingen zijn niet ongewoon en stoppen meestal vanzelf. Wanneer dit niet het geval is kunt u op de wond drukken (minimaal 15 minuten zonder loslaten) of  koude kompressen gebruiken. Als dit onvoldoende blijkt of wanneer er sprake is van een heftige bloeding, dan dient u contact op te nemen met uw behandelend arts.
  • U kunt de wond afdekken met een pleister.
  • Enkele dagen na de biopsie zal zich een korst op de wond gevormd hebben. De korst zal spontaan afvallen. Daarna blijft een klein litteken achter. De wond kan zo nodig met zalf worden ingesmeerd. Het litteken kan lichter of donkerder dan de omgevende huid verkleuren. Zonblootstelling van een vers litteken kan bijdragen aan versterkte pigmentatie. Het is aan te raden het litteken tegen sterke zonblootstelling te beschermen. Doe dit met bedekkende kleding of een zonnebrandcrème met hoge factor (>30). 
Na ovaal- of excisiebiopt

Zie uitleg onder 'Kleine ingreep'.

Bijzonderheden 

Wij verzoeken u voorafgaand aan de biopsie biopt aan de arts te vermelden of u gebruik maakt van bloedverdunnende middelen (zoals Ascal, Aspirine, Marcoumar, Acenocoumarol, Plavix), bekend bent met een stollingsstoornis, allergie (bruine pleister, jodium, antibioticum) of een infectieuze virale aandoening. 
Mocht tijdens de genezingsperiode het huidbiopsiegebied rood, dik en pijnlijk worden of de afscheiding gelig (pussend), dan bestaat de kans dat er een bacteriële ontsteking opgetreden is. In dat geval kunt u contact opnemen met de polikliniek Huidziekten (tel. 071-526 26 30). Eventuele napijn zal over het algemeen slechts enkele uren duren. In geval van pijn kunt u het best Paracetamol 500 mg innemen. 

September 2019