Goedaardige aandoeningen van de borst

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en)  Klinische Oncologie

Er is bij u een goedaardige aandoening van de borst vastgesteld. In deze folder vindt u meer informatie over de functie en opbouw van de borst en veel voorkomende goedaardige aandoeningen. Heeft u vragen of zijn er onduidelijkheden, dan kunt u contact zoeken  met de verpleegkundig specialist of uw behandelend arts.

Functie en bouw van de mamma

De functie van de vrouwenborst (in medische termen mamma genoemd) is het geven van melk.

De melk wordt gemaakt in de melkklieren die uitmonden in melkgangen. De melkgangen komen in de tepel bij elkaar en hebben daar een hele kleine opening naar buiten. Melkklieren en melkgangen samen noemen we het klierweefsel. Naast het klierweefsel is de borst opgebouwd uit bindweefsel  (stevigheid) en vetweefsel. De gepigmenteerde huid rond de tepel is de tepelhof. De borst ligt op de borstspier en de borstspier ligt op de ribben.

Het klierweefsel is niet glad maar voelt enigszins hobbelig aan. De beide borsten zijn over het algemeen nooit precies even groot en soms is er een duidelijk verschil zichtbaar.

Ook de verdeling van het klierweefsel over de borst is niet helemaal gelijk. Het meeste klierweefsel bevindt zich aan de bovenkant richting de oksel. Bij sommige vrouwen loopt het klierweefsel door tot in de oksel. In de loop van de menstruele cyclus kan het klierweefsel zwellen en daarbij gevoelig zijn. Al deze eigenschappen (hobbelig, gevoelig, verdeling van het klierweefsel) verschillen van vrouw tot vrouw.

Veel voorkomende goedaardige aandoeningen

Mastopathie 

Dit is een verzamelnaam voor goedaardige klachten van de borst(en). De borsten kunnen gespannen en gezwollen aanvoelen en pijnlijk zijn. De pijn wordt vaak omschreven als gevoelig, brandend of een zwaar gevoel. Het borstklierweefsel voelt vaak bobbelige aan. U kunt het in één borst of in beide borsten voelen. Het kan gepaard gaan met cysten (met vocht gevulde blaasjes).

De oorzaak van mastopathie is niet altijd duidelijk. De hormoonhuishouding, zoals menstruatie, zwangerschap, pilgebruik of juist stoppen met de pil kan van invloed zijn.

Na de overgang verdwijnen de klachten over het algemeen geleidelijk.

Een steunende beha dragen (zonder beugels) kunnen de klachten doen verminderen.

In het geval van cysten zie onder cyste.

Fibroadenoom

Dit is een goedaardige zwelling die ontstaat uit het bind en klierweefsel van de borst.

Ze komen meestal voor bij jonge vrouwen. 

Tijdens een echografie kan een punctie worden gedaan of een biopt om een fibroadenoom aan te tonen. Ook kan een fibroadenoom worden aangetoond door deze in de tijd te volgen.

Bij pijn of snelle groei kan een fibroadenoom verwijderd worden. Dit gebeurt operatief onder narcose.

Cyste

Een cyste is een met vocht gevulde holte die als een zwelling kan aanvoelen. Ze kunnen in beide borsten voorkomen of op meerdere plaatsen in één borst.

Wanneer er spanning op een cyste komt te staan kan dit pijnklachten geven.

Door het vocht er uit te zuigen tijdens een echografie verdwijnt de cyste.

Na deze punctie kan een cyste ook weer vollopen.

Sommige vrouwen zijn gevoeliger voor het krijgen van cysten dan andere vrouwen.

Lipoom (knobbel van vet)

Er kunnen in de borst ook verdikkingen van het vetweefsel voorkomen. Deze verdikking voelt over het algemeen vrij zacht aan. Een lipoom is een goedaardige ophoping van vetweefselcellen.

Een lipoom kan worden vastgesteld door middel van echografie en hoeft niet behandeld worden.

Papilloom

Een papilloom is een goedaardige zwelling die lijkt op een soort wratje/framboosje en bevindt zich op de wand van de melkgang of in de wand van een cyste. Het kan gaan bloeden.

Meestal bevinden ze zich in de hoofdmelkgang, vlak achter de tepel.

Ze komen vooral voor bij vrouwen van middelbare leeftijd. Vaak komt er dan vocht uit een van de tepels. Een papilloom is vast te stellen met een echografie en een biopt.

Soms wordt de melkgang met het papilloom operatief verwijderd. Bijvoorbeeld wanneer er klachten zijn in de vorm van blijvende bloederige tepeluitvloed.