Dagbehandeling

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Dagbehandeling (DVBL)

Op de Dagbehandeling (DVBL) worden patiënten opgenomen voor (medicamenteuze) behandeling, diagnostiek en operatie door bijna alle specialismen. De opnameduur varieert van 30 minuten tot 12 uur.

U bent door uw arts of andere zorgprofessionals geïnformeerd over uw opname op de Dagbehandeling. Hieronder kunt u de informatie nog eens rustig teruglezen. 

Dag van opname

Op de dag van uw opname meldt u zich bij de balie van de Dagbehandeling (route 684). U kunt daarna plaatsnemen in de wachtkamer. De verpleegkundige komt u halen en brengt u naar uw kamer voor die dag. De verpleegkundige houdt een kort opnamegesprek met u. Ook krijgt u informatie over het verloop van uw opname. 

Verdere informatie omtrent uw opname vindt u in de folder Veilig Verblijf in het LUMC

Heeft u een vraag over uw opname? Stel deze dan gerust aan de verpleegkundige. 

Wat neemt u mee naar het LUMC? 

Wilt u weten wat u mee moet nemen als u opgenomen wordt? Bekijk dan de pagina ‘Voor uw bezoek’. 

Praktische informatie over uw opname

Bezoektijden

U mag bezoek ontvangen (max 2 personen) als u zelf als patiënt op de afdeling bent. Verlaat u de afdeling voor een operatie, onderzoek of andere reden? Dan kan uw bezoek helaas niet op uw kamer blijven i.v.m. veiligheid en privacy van andere patiënten. Uw bezoek kan wachten bij de zitruimte van de liften of op het Leidseplein. De Dagbehandeling hanteert verder geen bezoektijden.

Contactpersoon

We vragen u een familielid of kennis aan te wijzen als contactpersoon. Dit in geval van nood. We mogen alleen deze contactpersoon informatie geven over uw opname. Uw contactpersoon moet bereikbaar zijn tijdens uw gehele opname in het LUMC, dus ook wanneer u op andere afdelingen opgenomen bent.  

Waardevolle spullen

Neem geen waardevolle spullen mee en/of laat deze niet onbeheerd achter. Heeft u waardevolle spullen bij u? Dan kunt u deze in het kluisje op uw kamer doen. Vergeet uw spullen niet uit het kluisje te halen als u weer naar huis gaat. 

Medicatie

Neem uw eigen medicatie in zoals u gewend bent.

Let op: voor sommige onderzoeken/operaties mag u bepaalde medicatie niet innemen. Dit staat vermeld in uw oproepbrief of is door uw behandelend arts vermeld. Heeft u een vraag over uw medicatie? Stel deze dan gerust aan uw verpleegkundige. Zij helpen u graag. 

Kortingskaart parkeren

Bent u met de auto en langer dan vier uur aaneengesloten geparkeerd? Dan komt u in aanmerking voor een kortingskaart. Vraag hiernaar bij de balie van de Dagbehandeling. 

Rolstoelen

U kunt een rolstoel gebruiken om van uw auto of de parkeerplaats naar de afdeling te komen. Rolstoelen staan bij de ingang van het ziekenhuis (borg: muntstuk van € 2,00). Degene die u ophaalt kan een rolstoel vanaf de begane grond meenemen naar de afdeling.

Sieraden & make-up tijdens operaties

Om infecties te voorkomen moet uw huid zo schoon mogelijk zijn. Daarom kunt u het beste op de dag van de opname ‘s ochtends thuis douchen. Gebruik geen make-up, nagellak en/of bodylotion. Heeft u kunstnagels? Ook dan vragen wij u deze te verwijderen. Sieraden en piercings mag u tijdens de ingreep niet dragen. 

De kleur van de huid geeft onze zorgverleners tijdens uw opname belangrijke informatie over uw lichamelijke toestand. 

Informatie over behandelingen

Hieronder vindt u informatie over de behandelingen die verricht worden op de Dagbehandeling. Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan gerust contact op met uw behandelend arts. 

Medicamenteuze behandeling

U komt op de Dagbehandeling voor een medicamenteuze behandeling. Dit betekent dat u medicijnen krijgt per infuus of injectie. Per medicijn verschilt de opnameduur. Uw verpleegkundige geeft bij opname aan op welke mogelijke bijwerkingen u moet letten. 

CT/CT met punctie

Als u een CT-scan heeft, moet u 3 uur van te voren nuchter zijn. Heldere vloeistoffen (dranken waar u doorheen kunt kijken) mogen wel. Denk hierbij aan thee, water en limonade. Eventuele medicijnen kunt u normaal innemen.

Op de Dagbehandeling bereidt u zich voor op de CT. Dit gebeurt met een uur vooraf spoelen (pre-hydratie) via het infuus en/of 1 liter water (met eventueel contrast) in een uur opdrinken. Dit is om de nieren te beschermen. 

Wanneer u na uw CT op de Dagbehandeling terugkomt, mag u weer eten en drinken. Als u zich goed genoeg voelt, mag u naar huis. 

Heeft u een CT met een punctie gehad? Dan moet u tenminste 4 uur bedrust houden. Pas na controle van de radioloog mag u eventueel naar huis. 

I.v.m. de contrastvloeistof die u heeft gekregen, moet u 2 á 3 dagen na onderzoek of behandeling bloed af laten nemen in het ziekenhuis ter controle van de nierfunctie.  

Colonscopie

Bij een colonscopie moet u op de dag van uw opname nuchter zijn. Als u een colonscopie heeft, krijgt u van uw behandelend arts informatie over hoe u zich thuis kunt voorbereiden. Op de dag van de opname moet u nuchter zijn. Alleen heldere vloeistoffen mogen. Na de scopie mag u eten en drinken. Als u zich goed genoeg voelt, mag u weer naar huis. Heeft u nog geen poliafspraak gekregen voor de uitslag? Geef dit dan door aan de verpleegkundige. 

Gastroscopie

Bij een gastroscopie moet u op de dag van uw opname nuchter zijn. Alleen heldere vloeistoffen mogen. Omdat u een keelverdoving hebt gehad, mag u minimaal een half uur na het onderzoek niet eten en drinken. Na dit half uur begint u eerst met een slok water. Dit mag u daarna langzaam uitbreiden. 

Oog-huid operaties

Als u een oog-huid operatie hebt, moet u twee uur vóór de operatie op de Dagbehandeling zijn. U hoeft voor deze operatie niet nuchter te zijn. Neem uw medicatie in zoals u gewend bent. Neem ook uw eigen medicatie van huis mee die u overdag gebruikt.

De operatie is op de algemene operatiekamer of de interventie unit. U krijgt een plaatselijke verdoving. 

Operatie onder algehele narcose 

U ondergaat een operatie onder algehele narcose. Zorg er daarom voor dat er de eerste avond en nacht na de operatie iemand bij u thuis aanwezig is. Deze persoon kan eventueel hulp inschakelen bij mogelijke complicaties. Denk hierbij aan een mogelijke nabloeding, ernstige pijn, misselijkheid/braken. Kan er niemand bij u aanwezig zijn de avond en nacht na de operatie? Dan kan de operatie helaas niet doorgaan. U heeft namelijk niet de mogelijkheid om op de Dagbehandeling te overnachten.  

U moet nuchter zijn voor de operatie. Dit betekent dat u na 00.00 uur niet meer mag eten en drinken. Tenzij anders met u is afgesproken.

Bij terugkomst op de Dagbehandeling controleren wij gedurende twee uur regelmatig uw vitale functies. Ook heeft u nog een gesprek met de arts die uw operatie heeft uitgevoerd. Pas na dit gesprek mag u naar huis. I.v.m. het operatieschema van de arts kan dit gesprek soms pas aan het einde van de dag plaatsvinden. Houd er dus rekening mee dat u mogelijk pas aan het eind van de dag naar huis kunt. 

Na de operatie mag u 24 uur geen voertuig besturen, ook niet fietsen. Regel daarom van tevoren het vervoer naar huis. Reizen per openbaar vervoer raden we af. 

Wilt u meer weten over algehele narcose? Kijk dan op deze pagina Anesthesie

Operaties onder blokkade

Als u voor een operatie onder blokkade komt, moet u nuchter zijn. Alleen heldere vloeistoffen mogen. Het kan namelijk voorkomen dat de operatie alsnog onder narcose moet plaatsvinden. Daarom is het belangrijk dat u nuchter bent.

Na de operatie heeft u een gesprek met de arts die de operatie heeft uitgevoerd. Pas na dit gesprek mag u naar huis. I.v.m. het operatieschema van de arts kan dit gesprek soms pas aan het einde van de dag plaatsvinden. Houd er dus rekening mee dat u mogelijk pas aan het eind van de dag naar huis kunt. 

Tevreden?

Wij hopen dat u tevreden bent over uw verblijf op de Dagbehandeling. Als dit niet het geval is of als u vragen heeft, aarzel dan niet om contact op te nemen met de verpleegkundige, of uw behandelend arts. Als u tevreden bent, horen wij dit natuurlijk ook graag. 

Voor tips en niet dringende vragen kunt u terecht bij de ideeënbus. Heeft u een klacht? Dan verwijzen wij u graag naar de klachtenprocedure. 

Vragen?

Heeft u vragen over uw behandeling of na uw ontslag uit het LUMC? Neem dan contact op met de polikliniek waar u behandeld wordt. Zij helpen u graag verder. 

Binnen kantooruren kunt u tot 20.00 uur contact opnemen met de Dagbehandeling via tel. 071- 5264469.

Na 20:00 uur kunt u voor vragen contact opnemen met de afdeling Kortverblijf via tel. 071- 5263176.

Februari 2018