Basaalcelcarcinoom, fotodynamische therapie

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Huidziekten.

Deze folder informeert u over fotodynamische therapie bij basaalcelcarcinomen (BCC). Wij raden u aan van tevoren de patiëntenfolder ‘Basaalcelcarcinoom’ van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie & Venereologie aandachtig door te lezen. Zo krijgt u een goed beeld van de diagnose en de behandeling. Deze folder heeft u van uw dermatoloog gekregen. 

Behandeling van een BCC 

Een basaalcelcarcinoom zaait vrijwel nooit uit. Hij neemt wel in omvang toe en kan soms invasie in onderhuids weefsel vertonen. Om deze reden dient een basaalcelcarcinoom te worden behandeld. De gekozen therapie is veilig en betrekkelijk effectief.

Wat is fotodynamische therapie

Fotodynamische therapie is een behandeling waarbij de huidcellen die het basaalcelcarcinoom vormen gevoelig gemaakt worden voor zichtbaar licht. Na belichting worden de aangedane cellen selectief gedood. Deze worden weer vervangen door nieuwe, gezonde huidcellen.

De behandeling

U krijgt 2 korte behandelingen die een week na elkaar plaatsvinden.

  • De behandeling vindt in de vorm van een (halve) dagopname plaats. U meldt zich op de afgesproken tijd op de polikliniek Huidziekten, B-1.
  • We brengen een crème aan met als werkzame stof methylaminolevulinaat. Deze stof wordt selectief door de aangedane huidcellen opgenomen waardoor zij extreem gevoelig worden voor zichtbaar licht.
  • De crème moet gedurende 3 uur inwerken. Om te voorkomen dat de cellen niet dan al gaan reageren op licht, wordt het ingesmeerde gebied met lichtwerende afdekfolie en verband ingepakt.  
  • Tijdens de inwerktijd verblijft u op de kliniek/dagopname-unit van de afdeling Huidziekten op J-8. Hier krijgt u koffie en thee aangeboden.
  • Na 3 uur komt u terug naar de polikliniek, B-1. We nemen de overgebleven crème af en maken de huid schoon. Daarna wordt de plek gedurende 8 tot 12 minuten belicht met fel rood licht. Zowel u als de behandelaar dragen hierbij een speciale zonnebril. Hierna is de eerste dagopname afgelopen.

Na een week wordt de procedure in zijn geheel herhaald.

Pijn(bestrijding)

Er kan pijn ontstaan tijdens de belichting. Vooral plekken in het gezicht en grote plekken zijn vaker pijnlijk of branderig. Wij geven standaard pijnbestrijding aan patiënten die in het gezicht worden behandeld in de vorm van tramadol. Dit medicijn maakt suf en beïnvloedt de rijvaardigheid, waardoor u die dag niet mag autorijden. Als u pijn ervaart tijdens de behandeling proberen we de pijn door koeling of onderbreking van de behandeling te verlichten. Wij zullen van tevoren de pijnbestrijding met u overleggen.

Na de behandeling

Omdat de behandelde plek nog enige tijd reageert op licht, moet deze nog minimaal 24 uur bedekt blijven. Soms is er nog sprake van lichte pijn (tot 24 uur na behandeling), roodheid (1 tot 2 weken), korstvorming (2 tot 5 dagen), zwellingen (2 tot 4 dagen) en kleurveranderingen van de huid (2 tot 8 weken). 

Er wordt doorgaans een tweede behandeling gegeven. Dit gebeurt meestal een week na de eerste behandeling.

3 Maanden na de behandeling wordt u nogmaals uitgenodigd om het resultaat te beoordelen en met u te bespreken. 

Andere behandelingsmogelijkheden

In de meeste gevallen zal een BCC onder plaatselijke verdoving chirurgisch worden verwijderd (excisie). In sommige gevallen wordt radiotherapie (bestraling) of 5-fluorouracilcrème of imiquimodcrème gebruikt. In uw geval is er gekozen voor fotodynamische therapie vanwege het cosmetische resultaat en/of vanwege het feit dat er meerdere huidafwijkingen zijn die niet goed op een andere manier kunnen worden behandeld. Bij bepaalde vormen van BCC is een chirurgische ingreep nodig.

Aanbevelingen voor de toekomst

Vermijd tot 6 weken na de behandeling langdurige blootstelling aan de zon, de zonnebank of gezichtsbruiners. Bescherm uw huid bij zonnig weer met een zonnebrandcrème. Een hoofddeksel biedt ook bescherming tegen overdadig zonlicht.


September 2019