Ademtest

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Maag-, darm- en leverziekten

Binnenkort komt u voor een (waterstof)ademtest op de afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten. In deze folder wordt de gang van zaken rondom de test uitgelegd. 

Datum onderzoek:………………………….

Tijd:………………………………………...

Melden

De test vindt plaats op de functie-afdeling van de scopie-afdeling  Maag-, Darm- en Leverziekten, 4e etage, route 164, balie C4-S 119. 

Principe van de test

Waterstofgas (H2) wordt door darmbacteriën gemaakt tijdens de afbraak van koolhydraten (suikers). Dit waterstofgas wordt opgenomen via de darmwand in het bloed, passeert de longen en wordt uitgeademd. Waterstofgas is meetbaar door een zogenaamd H2- ademtestapparaat.

Voorbereiding

De avond vóór het onderzoek moet u een licht verteerbare maaltijd gebruiken, zoals wit brood, witte rijst, kip, kaas, bloemkool, appelmoes, eieren, visfilet, magere vleeswaren. Geen gekruid voedsel.

N.B. Geen melk of melkproducten en geen vers fruit en geen vruchtensap met vruchtenvlees.

De ochtend van het onderzoek moet u nuchter zijn. Dat wil zeggen dat u de avond voorafgaande aan de dag van de test vanaf 19.00 uur niets meer mag eten. Vanaf 22.00 uur mag u niets meer drinken. Bovendien is roken vanaf 22.00 uur ook niet meer toegestaan.

N.B.Sommige medicijnen hebben invloed op het resultaat van de test. Wanneer u antibiotica gebruikt, dan moet u dit aan uw behandelend arts melden. Als u medicijnen gebruikt die niet zonder risico gestopt kunnen worden, zoals bijvoorbeeld medicijnen voor het hart, tegen hoge bloeddruk of epilepsie, dan mag u deze vroeg in de ochtend met een klein beetje water innemen. Heeft u een gebitsprothese, wilt u deze dan 24 uur voor het onderzoek uitsluitend met tandpasta reinigen?

De uitvoering van de test

Om uw uitademingslucht op te vangen, blaast u in een speciaal hiervoor gemaakt opvangreservoir. Na het eerste ademmonster krijgt u eenmaal een suikeroplossing te drinken. Vervolgens wordt er gedurende ten hoogste 3 uur met regelmaat een ademmonster getest.

Contact

Heeft u nog vragen over dit onderzoek, dan kunt u contact opnemen met de scopie-afdeling van de afdeling Maag-Darm- Leverziekten. Dit kan tussen 10.00 – 11.00 uur en tussen 14.00 – 15.30 uur. Telefoonnummer 071 – 526 35 57.


Juli 2016