Spasmodische dysfonie

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Keel- neus- oorheelkunde

 Wat is het?

Spasmodische dysfonie is een vorm van dystonie. Een dystonie is een neurologisch ziektebeeld dat zich kenmerkt door onvrijwillige spiercontracties. Hier kunt u zelf niets aan doen.

Wat zijn de symptomen?

Men spreekt van een spasmodische dysfonie als de spieren van de stembanden of het strottenhoofd deze onvrijwillige samentrekkingen vertonen. Een spasmodische dysfonie klinkt bij iedereen anders. Toch is het voor alle patiënten niet mogelijk om zonder behandeling een volledig normaal uitgesproken zinnen te maken. Vaak zijn er delen van een woord of zin die geperst klinken of dat het spreken niet meer lukt.

Hoe komt het?

Het is tot nu toe niet duidelijk wat de oorzaak van de spasmodische dysfonie.

Wat kan je er aan doen?

Met behulp van Botox injecties in de stembanden wordt de stem bij patiënten met een spasmodische dysfonie in 70 tot 90 % van de gevallen bijna weer normaal. Het effect van Botox in de stembanden houdt gemiddeld 3 maanden aan.
Botox is een middel dat een tijdelijke verlamming van de spieren van de stemband geeft waardoor de onwillekeurige beweging die bij een spasmodische dysfonie voorkomen verminderd worden. Omdat Botox een tijdelijk werkend middel is en om een goed resultaat te behouden, moeten de Botox injecties periodiek herhaald worden.

  

Bijwerkingen

Het kan voorkomen dat er bijwerkingen optreden door het gebruik van Botox. De bijwerkingen die kunnen optreden zijn van voorbijgaande aard. Gemiddeld duren onderstaande bijwerkingen tussen de één en twee weken in sommige gevallen kan dit langer duren.

Bijwerkingen die kunnen optreden zijn een heesheid (fluisterstem). De oorzaak hiervan is dat door de Botox de spieren tijdelijk niet meer voldoende kracht kunnen leveren om de stembanden tegen elkaar te duwen waardoor er lucht ontsnapt.

Ook kan het voorkomen dat u problemen met slikken ervaart (verslikken).  Dit kan variëren in ernst. Meestal helpt het voldoende om allen wat bewuster slikken .

Ondanks dat de bijwerkingen vervelend zijn, zijn ze tijdelijk. Wel is het van belang om de duur en de ernst van de bijwerkingen goed te onthouden omdat dit tijdens de volgende injectie met Botox van invloed kan zijn om de hoeveelheid van de injectie die dan gekozen word.

September 2015