Presbyfonie

This information is provided by Keel- neus- oorheelkunde

Wat is het?

Presbyfonie is een stemklacht die ontstaat door ouderdom. Voor een goede stemgeving moeten de stembanden goed tegen elkaar aan kunnen komen en (sluiten) en goed kunnen  trillen. Door ouderdom wordt de spier die de stembanden opent en sluit en op spanning houdt dunner. Hierdoor kunnen de stembanden niet goed meer sluiten. De leeftijd waarop de klachten ontstaan kunnen erg wisselen.

Wat zijn de symptomen?

Vaak klinkt de stem wat zwakker of ijler en relatief hoog. Soms kan de stem ook hees klinken. Spreken wordt meer vermoeiend dan vroeger het kost meer moeite om in lawaaierige omgevingen te spreken of te zingen.

Hoe komt het?

Door het afnemen van de massa van de spieren in het strottenhoofd en het slapper worden van het weefsel van de stembanden lukt het niet meer om de stembanden goed te laten sluiten en trillen.

Hoe ziet het eruit?

Wanneer er naar de stembanden gekeken wordt sluiten deze tijdens de stemgeving niet volledig. De stembanden zien er door afname van spiermassa dunner uit.


Wat kan je er aan doen?

In sommige gevallen kan de KNO arts de sluiting van de stembanden verbeteren. Hier zijn verschillende technieken voor. Vaak wordt in eerste instantie met een tijdelijke techniek gewerkt (op proef) alvorens over te gaan op een techniek met een langdurig effect. Het spreken kost dan minder moeite en de stem klinkt weer beter.
De behandeling gebeurt in sommige gevallen poliklinisch en in sommige gevallen op de OK.

September 2015