Ingegroeide teennagel

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Heelkunde

Deze folder geeft u informatie over de behandelingsmogelijkheden bij een ingegroeide teennagel. Uw persoonlijke situatie kan anders zijn dan hier beschreven wordt. Deze folder geeft een algemeen overzicht en is dus niet volledig. Ook komt deze folder niet in de plaats van een gesprek met uw arts. Deze is altijd bereid zijn om u een en ander uit te leggen en op uw vragen in te gaan.

Oorzaak

Een ingegroeide teennagel komt meestal voor bij de grote teen. De binnen- of buitenrand van de nagel is dan in de huid gegroeid en geeft irritatie, pijn of gaat ontsteken. Waarom zo'n teennagel ingroeit, is niet met zekerheid te zeggen. Mogelijk ligt het aan de bouw van de teen: bij een licht gekantelde teenkan de nagelrand te veel in de huid drukken tijdens het lopen. Een andere oorzaak is bijvoorbeeld het dragen van te kleine schoenen. Zeker is dat het te kort afknippen van de hoeken van de nagel een rol speelt.

Behandelingsmogelijkheden

Er zijn verschillende behandelingsmogelijkheden, afhankelijk van de ernst van het ingroeien van de nagelrand. Dreigt de nagelrand in te groeien of is de nagelrand al een beetje ingegroeid? Dan zijn eenvoudige maatregelen vaak voldoende. De druk van de nagelrand wordt verminderd door een plukje watten onder de nagel te schuiven of door de huid regelmatig naar beneden te masseren. Wanneer de ingegroeide teennagel pijn of zelfs een ontsteking veroorzaakt, is een versmalling van de nagelrand nodig. Een versmalling houdt in dat de nagelrand weggeknipt wordt. Later groeit de nagel dan weer aan. Als de ontsteking tot rust is gekomen, kunt u proberen om met de hierboven beschreven maatregelen een nieuwe ingroeide teennagel te voorkomen. Daarnaast kan de nagel blijvend worden versmald. Dan wordt niet alleen de nagelrand weggeknipt maar ook de wortel van de nagel versmald. Er wordt een stukje wortel weggesneden, weg gekrabd, of met vloeistof vernietigd. Soms adviseert de arts u om de nagel geheel of gedeeltelijk te verwijderen. Deze ingrepen aan de teennagel worden poliklinisch en onder plaatselijke verdoving uitgevoerd. De ingreep duurt ongeveer vijftien minuten. Uw arts overlegt met u welke behandeling in uw situatie het beste lijkt.

Mogelijke complicaties

Geen enkele operatie is zonder risico’s. Zo is ook bij deze operatie de normale kans op complicaties aanwezig. Bijvoorbeeld een nabloeding of wondinfectie. Soms groeit de nagel weer in en is er een nieuwe ingreep nodig.

Na de behandeling

Als de verdoving is uitgewerkt, kunt u pijnklachten hebben. Hiervoor kunt u pijnstillers zoals paracetamol gebruiken. Deze kunt u kopen bij apotheek en drogist en het is verstandig om deze al voor de behandeling al in huis te hebben. Wanneer u uw voet hoog houdt, kan dit ook de pijn verminderen.

Weer thuis

Na 48 uur mag het drukverband eraf (u kunt het verband eventueel in een badje laten weken). U kunt dan uw voeten dagelijks douchen en een pleister met Betadine jodium zalf op de teen doen. Afhankelijk van de pijn kunt u meestal na twee tot vijf dagen weer normaal lopen. Wanneer er na de operatie complicaties zijn dan kunt u contact opnemen met uw huisarts of met uw behandelend specialist. U kunt specialist bereiken via de verpleegkundigen van de polikliniek Chirurgie.  

Contact

Polikliniek Chirurgie
Telefoon: 071-5262377 (bereikbaar ma t/m vrij, 8.15-11.00 uur en 13.30-16.00 uur)      


Bij problemen buiten kantoortijden kunt u ook bellen met de Spoedeisende Hulp van het LUMC  Telefoon 071-5262025 of 071-5269111

Tot slot

Voor informatie over de afdeling heelkunde van LUMC kunt u terecht op onze website.


LUMC – juni 2015