Patiëntenfolder

Benigne Paroxismale Positie Duizeligheid (BPPD)

Bij u is de diagnose Benigne Paroxismale Positie Duizeligheid (BPPD) gesteld. In deze folder vindt u informatie over de aandoening en de behandeling .

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Spoedeisende Hulp.

Onze zorg

Wat is Benigne Paroxismale Positie Duizeligheid (BPPD)?

Benigne betekent ‘goedaardig/ongevaarlijk’ en paroxismale staat voor ‘in aanvallen optredend’. BPPD staat dus voor goedaardige, kortdurende duizeligheidsaanvallen die ontstaan door positieverandering.  

BPPD wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van ‘oorkristallen’ in een deel van het binnenoor (evenwichtsorgaan) waar zij zich niet horen te bevinden.  

Wat hiervan de oorzaak is, is meestal niet duidelijk, maar het kan mogelijk ontstaan door infectie, een hoofdtrauma, na een ooroperatie of langdurige bedrust.  

BPPD is een belangrijke oorzaak van duizeligheid en een van de best behandelbare vormen. Kenmerken van BPPD zijn draaiduizeligheid die ontstaat enkele seconden na het maken van een specifieke beweging van het hoofd, zoals gaan liggen, omrollen in bed of naar boven kijken. De duizeligheid duurt meestal niet langer dan een minuut en gaat soms gepaard met misselijkheid en heel soms met braken. 

Het onderzoek / de behandeling

Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?

De behandeling van BPPD  

De behandeling bestaat uit een oefening die ervoor zorgt dat de oorkristallen weer op de juiste plaats terecht komen. Een manier om dit te doen is met behulp van de Epley-manoeuvre. De arts zal u uitleg geven over deze manoeuvre.  

De manoeuvre begint in zittende houding. U draait met het hoofd naar de kant van de klachten. In dit voorbeeld de linkerzijde. Daarna gaat u snel achteroverliggen met het hoofd iets afhangend bijvoorbeeld over de rand van het bed (zie afbeelding 1). Het hoofd is nog steeds gedraaid naar links. Na enkele seconden kan de duizeligheid ontstaan. U blijft ongeveer één minuut zo liggen, tot de duizeligheid helemaal weg is. 

Afbeelding 1

Vervolgens draait u het hoofd naar rechts (of naar links als u rechts bent begonnen), naar de andere schouder dus (zie afbeelding 2). Deze positie houdt u wederom één minuut aan. U kunt zich nu weer duizelig voelen.  

Hierna draait u door op de rechterzij (of linkerzij als u rechts bent begonnen), waarbij u het hoofd meebeweegt totdat uw neus naar beneden wijst in een hoek van 45°. Houd ook deze positie weer één minuut vast.

Afbeelding 2

Afbeelding 3

Tot slot wordt u weer teruggebracht tot zithouding (zie afbeelding 4). Het is heel normaal dat u nu enkele seconde duizelig bent. Laat het hoofd een beetje hangen gedurende ongeveer een minuut.  

Afbeelding 4

Nazorg

Waar moet u op letten na uw onderzoek/behandeling?

Thuisoefeningen  

De Epley-methode is effectief bij 90% van de BPPD-patiënten. U kunt deze oefening thuis nog een paar dagen doen, bijvoorbeeld voor het slapen gaan.  

Als het goed is, heeft u na een tijdje geen klachten meer als u gaat liggen. Dan kunt u stoppen met de oefeningen. Soms komen de klachten na een tijdje terug. U kunt de oefening dan weer herhalen.  

Meer informatie

Contactgegevens van de betrokken poliklinieken

Vragen  

Met vragen over de oefening kunt u contact opnemen met uw behandelend arts.