Onderzoeker in opleiding modellering van menselijke microbiota m/v

Research & Onderwijs personeel
Afdeling
Medische Statistiek en Bio-informatica
Vacaturenummer
D.18.MV.MP.13
Dienstverband
36 uur per week
Met ingang van
zo spoedig mogelijk
Opleidingseis
WO Master
Maximum salaris
€ 2.919,- bruto per maand in het laatste jaar (schaal OIO, CAO UMC)
Sluitingsdatum
tot en met 28 mei 2018            

De functie

Ben je op zoek naar een kans om te promoveren en heb je belangstelling voor een uitdagend onderzoek in menselijke microbiota? Dan is de rol als onderzoeker in opleiding bij het LUMC wellicht wat voor jou.

Als onderzoeker in opleiding bij de afdeling Medische Statistiek en Bio-informatica ben je onderdeel van een project dat zich richt op het verkrijgen van meer inzicht in de functionele eigenschappen van de microbiële ecosystemen van ons lichaam (menselijke microbiota). In dit veelzijdige project werk je op de scheidslijn tussen wiskunde, ecologie, bio-informatica en medische statistiek.

Het project
De menselijke gezondheid wordt ontzettend beïnvloed door de microbiële populaties die zich bevinden op en in het menselijke lichaam (menselijke microbiota). Verschillende ziekten worden geassocieerd met een onbalans (dysbiosis) in deze microbiota. Het doel van dit onderzoeksproject is om kwantitatieve toepassingen, verkregen uit de ecologie, aan te passen en uit te breiden, om de topologieën van microbiële netwerken te identificeren die een dergelijke onbalans karakteriseren. Deze kennis kan uiteindelijk gebruikt worden voor gestuurde therapeutische interventies.
Binnen dit project zal jij een mix van mechanistische en statische modelleertechnieken toepassen op een breed scala van metagenomics datasets van verschillende anatomische plekken op het menselijke lichaam (bijvoorbeeld darmen, luchtwegen). Door verschillende statistische technieken te gebruiken, karakteriseer jij de dynamiek en reconstrueer je het netwerk van microbiële interacties. Je zal concepten van complexiteit toepassen om de aanwezigheid van mogelijke andere stabiele toestanden te onderzoeken en om de mechanismen te ontfutselen die stabiliteit in microbiota en weerstand tegen ziekte sturen. Dit vraagt om een multidisciplinaire aanpak die een breed spectrum van expertise moet dekken. Om dit te realiseren is er voor specifiek dit project een interdisciplinair consortium van twaalf experts van verschillende instituten en universiteiten gevormd en zij zullen met jou samenwerken tijdens het volledige opleidingstraject. Dit project heeft een subsidie toegekend gekregen door NWO als onderdeel van het programma “Complexity in health and nutrition” (https://www.nwo.nl/en/news-and-events/news/2017/ew/four-consortia-complexity-in-health--nutrition-granted.html).

Werken bij het LUMC

Het LUMC is een centrum van medische vernieuwing, dat de patiëntenzorg wil verbeteren door internationaal vooraanstaand onderzoek. We werken daarbij patiëntveilig en gastvrij. Om dit te realiseren zijn artsen, gespecialiseerde zorgverleners, ondersteunend personeel en wetenschappelijke onderzoekers nodig.  Jij komt te werken op de afdeling Biomedische Datawetenschappen. Deze afdeling is gespecialiseerd in het combineren van expertise in de velden van medische statistiek, moleculaire epidemiologie, bio-informatica en data management. Daarnaast werk je nauw samen met het RIVM. Het Centrum voor Epidemiologie en Surveillance van Infectieziekten bij het RIVM analyseert en bewaakt de gezondheid van Nederland op het gebied van infectieziekten en onderzoekt de effectiviteit van bestrijdingsmaatregelen. De Afdeling Infectieziektenmodellering is gespecialiseerd in het ontwikkelen van wiskundige en statistische modellen om epidemiologische vraagstukken op te lossen. Tot slot zal je samenwerken en frequent communiceren met de andere leden van het consortium die werkzaam zijn bij VUMC, Wageningen University, TNO, UMCU, MUMC en het Spaarne Gasthuis.  

Het profiel

Je bent een zeer gemotiveerde en enthousiaste kandidaat. Je beschikt over een masterdiploma in wiskunde, theoretische ecologie, bio-informatica of een soortgelijke richting. Je hebt interesse in microbiële gemeenschappen en hebt affiniteit met complexe netwerktheorie. Je hebt sterke analytische vaardigheden, werkt graag met grote datasets en kunt uitstekend uit de voeten met minimaal één programmeertaal (C, C++, Matlab, Python, R). Daarnaast ben je in staat om te communiceren met andere onderzoekers uit verschillende disciplines en kun je goed samenwerken. Verder verwachten we dat je vloeiend bent in het Engels, zowel in woord als geschrift. Herken jij jezelf in dit profile? Aarzel dan niet om te solliciteren.

Ons aanbod

Je werkt in een dienstverband van 36 uur per week. Je krijgt een aanstelling ter vervaardiging van een proefschrift voor de duur van de opleiding, met een maximum van vier jaar. Het salaris bedraagt € 2.279,- bruto per maand in het eerste jaar, oplopend tot € 2.919,- in het laatste jaar bij een fulltime dienstverband (schaal OIO, CAO UMC).

Het LUMC biedt zeer gunstige arbeidsvoorwaarden. Zo heb je recht op 8% vakantiegeld, een eindejaarsuitkering, een pensioenregeling bij het ABP en een onregelmatigheidstoeslag (indien van toepassing). Daarnaast kun je deelnemen aan de gunstige collectieve ziektekostenverzekering van de Universitair Medische Centra. 

Bovendien biedt het LUMC je goede faciliteiten op het gebied van scholing, kinderopvang en loopbaanadvies en kun je gebruik maken van diverse verlofregelingen en andere extra’s. Meer hierover lees je elders op deze site.


Meer informatie

Voor vragen of meer informatie over deze vacature, kun je contact opnemen met dr. Elisa Benincà (elisa.beninca@rivm.nl , telefoon +31 30 274 8532), theoretisch ecoloog en project manager vanuit RIVM, of prof. Jacco Wallinga, bijzonder hoogleraar modellering infectieziekten, afdeling Biomedische Datawetenschappen, telefoon +31 71 526 85 99 (of +31 30 274 25 53).Voor deze vacature kunnen referenties worden opgevraagd.

Solliciteren

Heb je interesse in bovenstaande functie en voldoe je aan de profieleisen, dan nodigen wij je van harte uit te solliciteren. Je kunt tot de sluitingsdatum reageren.

Je kunt een sollicitatie alleen met behulp van het sollicitatieformulier insturen, sollicitaties via e-mail worden niet meegenomen. Met het formulier kun je ook bijlagen meesturen (zoals de motivatiebrief en cv). Uiteraard worden je gegevens strikt vertrouwelijk behandeld.

Als we van plan zijn om je in dienst te nemen, dan vragen wij om een Verklaring omtrent het gedrag (VOG). Je krijgt de kosten hiervoor vergoed.