Arts-assistent-in-opleiding tot (huisarts-) / Promovendus m/v

Research & Onderwijs personeel
Afdeling
Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde (PHEG)
Vacaturenummer
C.18.WV.MP.24
Dienstverband
32-36 uur per week
Met ingang van
zo spoedig mogelijk
Opleidingseis
WO
Maximum salaris
conform CAO UMC
Sluitingsdatum
tot en met 29 juli 2018

De functie

De promovendus die wij zoeken gaat wetenschappelijk onderzoek doen naar de (kosten)effectiviteit van een zorg-op-maatprogramma voor mensen met type 2 diabetes die een te hoge bloeddruk hebben en hun medicatie daarvoor niet volgens voorschrift gebruiken.

Als arts assistent in opleiding tot (huisarts)/promovendus bestaan uw werkzaamheden uit het organiseren en verrichten van wetenschappelijk onderzoek. U houdt zich bezig met het analyseren en interpreteren van onderzoeksgegevens, het (mede)begeleiden van studenten in deelonderzoeken, het publiceren en presenteren van onderzoeksgegevens in internationale wetenschappelijke tijdschriften en op congressen. U werkt hierbij nauw samen met de huisartsen en praktijkondersteuners van de deelnemende huisartspraktijken. Dit onderzoek beoogt te leiden tot een promotie en kan indien gewenst worden gecombineerd met de opleiding tot huisarts.

Het project
Zeven van de tien mensen met type 2 diabetes  hebben een te hoge bloeddruk. Veel hartinfarcten, herseninfarcten en hersenbloedingen zouden voorkomen kunnen worden als alle mensen met type 2 diabetes een goede bloeddruk hadden. Mensen hebben meestal geen klachten van een te hoge bloeddruk. Maar de bijwerkingen van de medicijnen merken ze wel! Bewust of onbewust nemen mensen daarom vaak hun medicijnen niet precies volgens voorschrift. Dat heet ‘therapieontrouw’, maar eigenlijk is dat woord niet goed. Mensen zijn niet ontrouw, maar er kunnen praktische bezwaren zijn of mensen hebben het idee dat ze niet veel baat zullen hebben van de medicijnen. Daarom is het belangrijk om hen bij de behandeling te betrekken. Dit kan door na te gaan hoe mensen denken over hun bloeddrukmedicijnen. Maar ook door een eerlijk en open gesprek te hebben over hoe ze de medicijnen precies innemen. In Nederland worden negen van de tien mensen met type 2 diabetes voor hun diabetes behandeld in de huisartspraktijk.

De doelen van dit project zijn om 1) het effect en 2) de kosteneffectiviteit van een zorg-op-maatprogramma ter verbetering van de bloeddruk met behulp van een eHealth keuzehulp te onderzoeken bij hoog risico patiënten (n=264) in de eerstelijn. Dit wordt vergeleken met begeleiding door de praktijkondersteuner volgens de zorgstandaard van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). De geïndividualiseerde streefwaarde voor de bloeddruk, routinedata en patiëntrelevante uitkomstmaten (via gevalideerde vragenlijsten) worden gebruikt als uitkomstmaten. Dit project levert zo waardevolle kennis op over het effect en de kosteneffectiviteit van een zorg-op-maatprogramma ter verbetering van de bloeddruk bij patiënten met type 2 diabetes en een hoog risico op hart- en vaatziekten in de eerstelijn.

Werken bij het LUMC

Het LUMC is een centrum van medische vernieuwing, dat de patiëntenzorg wil verbeteren door internationaal vooraanstaand onderzoek.  We werken daarbij patiëntveilig en gastvrij. Om dit te realiseren zijn artsen, gespecialiseerde zorgverleners, ondersteunend personeel en wetenschappelijke onderzoekers nodig.
Het onderzoek valt onder de onderzoekslijn ‘Prevention, Population Care & Disease management’ van de afdeling Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde (PHEG) en wordt grotendeels uitgevoerd vanuit de LUMC Campus Den Haag. De afdeling bestaat uit de disciplines huisartsgeneeskunde, specialisme ouderengeneeskunde, public health en medische antropologie. De afdeling PHEG is een ambitieuze, snelgroeiende afdeling, die de beroepen vertegenwoordigt die buiten de muren van het ziekenhuis zorg en preventie leveren. Er werken ruim 160 medewerkers. Onderzoek en opleiding worden in nauwe interactie met de regio uitgevoerd. Daarnaast wordt – waar mogelijk – gebruik gemaakt van de expertise elders in het LUMC.

Het profiel

U bent (basis)arts en heeft de ambitie om huisarts te worden, of u bent al opgeleid en werkzaam als huisarts. U heeft affiniteit met type 2 diabetes, hart- en vaatziekten en met zorg-op-maatprogramma’s voor chronische ziekten in de eerstelijn. Daarnaast heeft u bij voorkeur ervaring met het opzetten en coördineren van onderzoek, het analyseren van data en het schrijven van wetenschappelijke artikelen. U beschikt over goede organisatorische en communicatieve vaardigheden en werkt nauwkeurig. In teamverband kunt u goed samenwerken en bent u flexibel. U beheerst de Nederlandse en Engelse taal goed. Tenslotte beschikt u, indien u tevens de opleiding tot huisarts gaat volgen, over kwaliteiten die een succesvolle afronding van deze opleiding waarschijnlijk maken.

Ons aanbod

U werkt in een dienstverband van 32 tot 36 uur per week. U krijgt een aanstelling voor de duur van de opleiding. Voor een (basis)arts wordt deze functie bij voorkeur gecombineerd met de opleiding tot huisarts (AIOTHO). Zo’n traject beslaat maximaal zes jaar (drie jaar huisartsopleiding en drie jaar onderzoek). U zult in dat geval aangesteld worden bij de SBOH (werkgever voor huisartsen in opleiding); de onderzoekswerkzaamheden worden uitgevoerd vanuit het LUMC, afdeling Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde, LUMC Campus Den Haag. U kunt dit onderzoek ook doen als u niet in opleiding bent, of al gevestigd bent als huisarts . Het bruto maandsalaris is afhankelijk van uw opleiding en ervaring en is conform CAO UMC). Indien u al huisarts bent kan over een andere organisatorische invulling van het promotietraject worden gesproken.

Het LUMC biedt zeer gunstige arbeidsvoorwaarden. Zo heeft u recht op 8% vakantiegeld, een eindejaarsuitkering, een pensioenregeling bij het ABP en een onregelmatigheidstoeslag (indien van toepassing). Daarnaast kunt u deelnemen aan de gunstige collectieve ziektekostenverzekering van de Universitair Medische Centra.

Bovendien biedt het LUMC u goede faciliteiten op het gebied van scholing, kinderopvang en loopbaanadvies en kunt u gebruik maken van diverse verlofregelingen en andere extra’s. Meer hierover leest u elders op deze site.

Meer informatie

Voor vragen of meer informatie over deze vacature, kunt u contact opnemen met mevrouw dr. R.C.Vos, programmacoördinator/  senior onderzoeker, afdeling PHEG/ LUMC-Campus Den Haag, telefoon 070 800 90 48, of met de heer prof. M.E. Numans, huisarts, hoofd afdeling PHEG, telefoon 071 526 84 46. Voor deze vacature kunnen referenties worden opgevraagd.De gesprekken vinden plaats op 13 augustus 2018.

Solliciteren

Heeft u interesse in bovenstaande functie en voldoet u aan de profieleisen, dan nodigen wij u van harte uit te solliciteren. U kunt reageren tot de sluitingsdatum.

U kunt uw sollicitatie alleen met behulp van het sollicitatieformulier insturen, sollicitaties via e-mail worden niet meegenomen. Met het formulier kunt u bijlagen meesturen (zoals uw motivatiebrief en cv). Uiteraard worden uw gegevens strikt vertrouwelijk behandeld.

Als we van plan zijn om u in dienst te nemen, vragen wij u om een Verklaring omtrent het gedrag (VOG). U krijgt de kosten hiervoor vergoed.