Hoogleraar Kindergeneeskunde Maag-, Darm- en Leverziekten  m/v

Medisch personeel
Afdeling
Willem-Alexander Kinderziekenhuis, Kindermaag, -darm en -leverziekten
Vacaturenummer
C.18.MH.MP.09
Dienstverband
40 uur per week
Met ingang van
zo spoedig mogelijk
Opleidingseis
WO
Maximum salaris
schaal H/MS, conform CAO UMC
Sluitingsdatum
tot en met 19 augustus 2018

De functie

Bent u een ervaren kinderarts-Maag Darm Leverziekten (MDL) die zijn of haar sporen heeft verdiend in zowel patiëntenzorg als onderzoek en onderwijs? Het LUMC wil graag een hoogleraar kindergeneeskunde in het bijzonder op het gebied van coeliakie benoemen. Deze hoogleraar geeft leiding aan het onderzoek naar de biologische mechanismen bij coeliakie en naar de preventie en vernieuwing van de zorg voor kinderen en jongeren met coeliakie.

Coeliakie is een auto-immuunziekte die wordt veroorzaakt door inname van gluten bij personen met een genetische aanleg hiervoor. Coeliakie komt vaak voor: naar schatting  hebben in Nederland zo’n 168.000 mensen coeliakie, waarvan tussen de 33.000 en 34.000 kinderen. Hoewel coeliakie vaak voorkomt, wordt de ziekte frequent niet herkend en dus niet behandeld, wat gepaard gaat met lange-termijn complicaties en negatieve maatschappelijk-economische gevolgen. Genetische, immunologische en omgevingsfactoren spelen een rol bij het ontstaan van coeliakie, maar de biologische mechanismen ervan zijn onbekend.

Als hoogleraar kindergeneeskunde geeft u leiding aan een team onderzoekers dat zich bezig houdt met bovengenoemde aspecten van coeliakie. Daarnaast houdt u zich bezig met onderwijs op dit gebied en met  de begeleiding van studenten. Het onderzoek, waar u met uw team aan werkt, zal moeten leiden tot nieuwe methoden voor de preventie en diagnose van coeliakie en tot vernieuwing van de zorg voor kinderen en jongeren met de ziekte. In dit kader doet u multidisciplinair translationeel onderzoek en voert u klinische studies en trials uit, zowel op nationaal als op internationaal niveau. Het is belangrijk dat u een breed draagvlak weet te creëren voor uw onderzoek, en dat u  aansluiting zoekt bij andere onderzoekers in het LUMC.


Werken bij het LUMC

Het LUMC is een centrum van medische vernieuwing, dat de patiëntenzorg wil verbeteren door internationaal vooraanstaand onderzoek. We werken daarbij patiëntveilig en gastvrij. Om dit te realiseren zijn artsen, gespecialiseerde zorgverleners, ondersteunend personeel en wetenschappelijke onderzoekers nodig. Het Willem-Alexander Kinderziekenhuis van het LUMC is een modern, comfortabel en kindvriendelijk centrum voor kinderen in de leeftijd van 0 tot 18 jaar. De afdeling KinderMDL bestaat al meer dan 25 jaar. Het biedt regionale zorg aan kinderen met ziekten uit het gehele spectrum van MDLziekten en heeft een gespecialiseerd endoscopie-programma voor kinderen. De afdeling, met de eerste gespecialiseerde coeliakiepoli in Nederland, is een landelijk verwijscentrum voor kinderen met coeliakie en heeft als doel de best mogelijke zorg te bieden aan kinderen, jongeren en hun families.  

Het profiel

Het LUMC is op zoek naar een gepromoveerde kinderarts-MDL die beschikt over veel ervaring op het terrein van preventie, patiëntenzorg, onderwijs, translationeel en klinisch onderzoek op het gebied van coeliakie. Als onderzoeker staat u zowel nationaal als internationaal te boek als gezaghebbend in dit veld. U heeft een groot aantal publicaties op uw naam en u heeft bewezen succesvol fondsen te kunnen werven voor onderzoek. U bent sterk in het initiëren en coördineren van onderzoek. Uit uw staat van dienst blijkt dat u leiding kunt geven aan nationaal en internationaal onderzoek en aan de daarbij betrokken promovendi. Als lid van diverse nationale en internationale wetenschappelijke en professionele verenigingen en organisaties beschikt u over goede lokale, nationale en internationale netwerken op het vakgebied van de leerstoel. Naast het doen van onderzoek, onderstreept u het belang van onderwijs en bent u bereid om hieraan een substantieel deel van uw werktijd te besteden. U beschikt over de basiskwalificatie onderwijs (BKO) en verstaat de kunst om op enthousiaste en inspirerende wijze les te geven op verschillende niveaus en aan verschillende doelgroepen. Daarnaast spreekt het u aan om een actieve rol te spelen in het managen, besturen en vernieuwen van het onderwijs. Verder onderschrijft u de regels en codes rondom integriteit, waaronder de Nederlandse Gedragscode Wetenschapsbeoefening en de regels rondom de nevenwerkzaamheden van het LUMC en de Universiteit Leiden. Tot slot beschikt u over uitstekende communicatieve vaardigheden.

Ons aanbod

 U werkt in een dienstverband van 40 uur per week. U krijgt een aanstelling voor de duur van één jaar, met uitzicht op vast dienstverband. Het salaris is afhankelijk van uw opleiding en ervaring en conform cao UMC, schaal H/MS.

Het LUMC biedt daarnaast zeer gunstige arbeidsvoorwaarden, zoals een eindejaarsuitkering van 8,3%, een pensioenregeling bij het ABP waarbij de werkgever 70% van uw pensioenpremie betaalt en de mogelijkheid tot deelname aan onze collectieve ziektekostenverzekering van de Universitair Medische Centra.

Bovendien biedt het LUMC goede faciliteiten op het gebied van scholing, kinderopvang en loopbaanadvies. Het LUMC is met het OV heel goed te bereiken; we zijn gesitueerd recht tegenover Leiden Centraal Station. Voor automobilisten is er voldoende parkeergelegenheid en als u liever met de fiets komt kunt u deelnemen aan onze gunstige fietsregeling. Meer informatie over onze arbeidsvoorwaarden leest u elders op deze site.

Meer informatie

Voor vragen of meer informatie over deze vacature, kunt u contact opnemen met de heer prof. dr. E.H.H.M. Rings, afdelingshoofd Willem-Alexander Kinderziekenhuis, afdeling Kindergeneeskunde of de heer dr. A.A.W. Roest, senior medisch specialist en plaatsvervangend  afdelingshoofd Willem Alexander Kinderziekenhuis, afdeling Kindergeneeskunde, telefoon 071-526 2824. Voor deze functie zullen wij referenties opvragen

Solliciteren

Heeft u interesse in bovenstaande functie en voldoet u aan de profieleisen, dan nodigen wij u van harte uit te solliciteren. U kunt reageren tot de sluitingsdatum.

U kunt uw sollicitatie alleen met behulp van het sollicitatieformulier insturen, sollicitaties via e-mail worden niet meegenomen. Met het formulier kunt u bijlagen meesturen (zoals uw motivatiebrief en cv). Uiteraard worden uw gegevens strikt vertrouwelijk behandeld.

Als we van plan zijn om u in dienst te nemen, vragen wij u om een Verklaring omtrent het gedrag (VOG). U krijgt de kosten hiervoor vergoed.