PhD-kandidaat Reumatologie B-cellen in SLE

Onderzoek & onderwijs

Je functie

Heb jij een achtergrond in de richting van biomedische- of biofarmaceutische wetenschappen of geneeskunde en wil je je richten op onderzoek naar autoreactieve B-cellen en autoantilichamen in Systemische Lupus Erythematosus (SLE)? Dan zijn we op zoek naar jou!

In het kort

• Dit project heeft tot doel de B-cellen en autoantistoffen in SLE te karakteriseren, en te onderzoeken hoe autoreactieve B-cellen onderdrukt kunnen worden met medicatie
• Het project bevat zowel fundamentele als translationele elementen
• Je beschikt over een mastergraad in de richting van biomedische- of biofarmaceutische wetenschappen of bent student geneeskunde met affiniteit voor fundamenteel en translationaal onderzoek 

Wat ga je doen?

SLE is een auto-immuunziekte die wordt gekarakteriseerd door de aanwezigheid van autoantistoffen, zoals anti-nucleaire antistoffen (ANA). Ondanks recente ontdekkingen op het gebied van B cel tolerantie, is nog weinig bekend over de activatie routes die leiden tot ANA productie. Dit komt doordat deze afweerreactie heterogeen is en bestaat uit meerdere verschillende reactiviteiten. Plasmacellen zijn de terminaal gedifferentieerde B-cellen die verantwoordelijk zijn voor antistof productie. Meerdere B-cel activatieroutes die leiden tot plasmacel differentiatie zijn actief in SLE. Dit PhD-project heeft tot doel de cellulaire routes te ontrafelen die verantwoordelijk zijn voor de verschillende autoantistoffen in SLE. Het onderzoek richt zich op de diepgaande karakterisatie van B-cellen en autoantilichamen van patiënten. Je analyseert het effect van therapie op het autoreactieve B-cel-repertoire en -fenotype en zoekt naar de correlatie bij klinische uitkomsten. Je maakt gebruik van technieken zoals celkweek, spectrale flow cytometry, single cell RNA-sequencing, proteome analyse en analyse van B-cel receptor repertoires. Het project bevat zowel fundamentele als translationele elementen, en zal worden verricht in een multidisciplinair en enthousiast team.

Wat vragen wij?

We zoeken een uitstekende en ambitieuze kandidaat met een mastergraad in de biomedische- of biofarmaceutische wetenschappen, geneeskunde of soortgelijk. Je hebt aantoonbaar interesse in cellulaire immunologie en/of auto-immuniteit. Je hebt een flexibele houding, beschikt over uitstekende communicatievaardigheden en bent een teamspeler. Hands-on ervaring met flow cytometrie strekt tot aanbeveling, alsmede affiniteit met bio-informatica (ervaring met of bereidheid tot leren van data analyse in R).

Meer informatie

Je krijgt een arbeidsovereenkomst ter vervaardiging van een proefschrift voor de duur van de opleiding met een maximum van vier jaar. Het salaris bedraagt € 2.570,- bruto per maand in het eerste jaar, oplopend tot € 3.271,- in het laatste jaar bij een fulltime dienstverband (schaal Pro, CAO UMC).

Het geven van een presentatie behoort tot de procedure en voor deze vacature kunnen referenties worden opgevraagd.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Asel Arykbaeva

Collega's aan het woord

Wil je weten hoe het is om in het LUMC te werken? Lees dan de verhalen van onze LUMC-collega's.

Je werkplek

Op de afdeling Reumatologie, een ‘EULAR Centre of Excellence’, wordt onderzoek verricht naar de pathogenese van verschillende auto-immuunziekten. Het Reumatologielaboratorium bestaat uit 35 enthousiaste postdocs, PhD-kandidaten, en researchanalisten. De Reumatologiekliniek en de onderzoekers in het lab werken nauw met elkaar samen om fundamenteel en klinisch onderzoek zoveel mogelijk te integreren.

Carrière in het LUMC

Grensverleggend beter worden; dat is onze missie. Dit geldt niet alleen voor de zorg, maar ook voor onze medewerkers. Om te kunnen blijven leren en ontwikkelen bieden wij interne opleidingen en bijscholing aan. Daarnaast heb je recht op een eindejaarsuitkering, reiskostenvergoeding en sportbudget. Ook kun je gebruikmaken van onze aantrekkelijke fietsregeling en is het mogelijk om in je pauze heerlijk te eten in het bedrijfsrestaurant waar onze producten vers bereid worden.

Contact: Jolien Suurmond, senior researcher, afdeling Reumatologie
071-526 23 17
j.suurmond@lumc.nl

Solliciteren