Hoofd Applicatiediensten

Elles de Bock

Elles heeft een bijzondere loopbaan: van oorsprong is ze opgeleid tot verpleegkundige, maar tijdens haar werk kwam ze per toeval in aanraking met IT. Ze besloot zich hier verder in te ontwikkelen en volgde zelfs een IT-opleiding: “IT heeft mijn interesse, maar mijn hart ligt echt in de zorg.” Inmiddels is Elles hoofd Applicatiediensten en is zij met haar team verantwoordelijk voor 99 applicatiediensten van het LUMC.

Unieke loopbaan
Toen Elles in 2004 de opleiding tot verpleegkundige afgerond had, was zij boventallig, aangezien er op dat moment teveel verpleegkundigen waren. “Ik heb uiteindelijk in het Spaarne Gasthuis op een polikliniek en de OK gewerkt. Toentertijd ging het ziekenhuis over op Epic (software voor elektronisch patiënten dossiers) en mocht ik trainingen geven aan mijn collega’s.” Haar enthousiasme voor Epic bleef niet onopgemerkt, want al snel werd aan Elles gevraagd of ze aan de slag wilde gaan als functioneel applicatiecoördinator. “Ik ben toen in Amerika opgeleid tot functioneel specialist Epic en daarna nam mijn IT-carrière een enorme sprong.” Zo werd Elles coördinator van het team functioneel specialisten en groeide ze door tot projectleider. “Ik wist heel veel van de zorg, maar eigenlijk nog maar vrij weinig van IT”, daarom besloot Elles master of science in IT te worden: “Tijdens de master Advanced Health Informatics Practice leerde ik om het antwoord te vinden op de vraag: ‘Hoe maken we optimaal gebruik van de mogelijkheden van ICT om de gezondheidszorg te verbeteren?’”. Dit hield ook in dat Elles kritischer naar haar eigen baan ging kijken, want wat vind ze nou echt leuk om te doen? “Ik wil graag met een groep mensen samenwerken en met elkaar wat bereiken. Door mijn master kan ik met iedere IT’er het gesprek aangaan en dit, in combinatie met mijn zorgachtergrond, zorgt dat we met elkaar daadwerkelijk wat kunnen bereiken en zodoende kunnen we het verschil maken in de zorg.”

“Het zorgpersoneel concentreert zich op de patiënt en niet op de techniek. Daar zijn wij voor.”

Elles de Bock

Het verschil maken
Elles is inmiddels hoofd Applicatiediensten bij het LUMC. Hier stuurt zij elf medewerkers aan en met elkaar zijn zij verantwoordelijk voor het technisch beheer van ongeveer 99 applicaties, waaronder het technisch beheer van HiX. “HiX is het elektronisch patiënten dossier software waar het LUMC gebruik van maakt. Dit systeem is ontzettend belangrijk voor ons zorgpersoneel. Het is niet alleen belangrijk dat het goed werkt, maar ook dat het up-to-date is.” Het team richt zich niet alleen op applicaties in de zorg, maar ook op de applicaties binnen onderwijs en onderzoek. “Denk bijvoorbeeld aan HRM-systemen of applicaties waar onze studenten gebruik van maken. Het is belangrijk dat onze applicaties te allen tijde goed functioneren”. Dit betekent dat de IT-afdeling 24/7-diensten draait en dat Elles, als lid van het managementteam, escalatiedienst draait. Zo kan het voorkomen dat medewerkers midden in de nacht worden gebeld als een applicatie niet goed werkt en als het team er niet uitkomt Elles klaarstaat. Aan haar de taak om de juiste collega’s te verzamelen en het probleem zo snel mogelijk op te lossen. “Het zorgpersoneel wil zich graag concentreren op de patiënt en zich niet bezighouden met de techniek. Daar zijn wij voor.” Elles weet maar al te goed, met haar zorgachtergrond wat het werk op de verpleegvloeren inhoudt, maar ook wat de gevolgen zijn als de IT niet juist werkt. Ze heeft daarom ook een duidelijke missie: “IT is tegenwoordig geen noodzakelijke ondersteuning, maar echt een partner in de zorg. We werken met elkaar aan innovatieve oplossingen, zodat we klaar zijn voor de toekomst.”

Word jij mijn nieuwe collega?