LUMC-strategie 2018-2023

Regeneratieve geneeskunde

Het LUMC kiest voor een herkenbaar profiel, dat aansluit bij de grote vraagstukken uit de maatschappij en van onze patiënten. We kiezen daarom voor drie maatschappelijke speerpunten:  regeneratieve geneeskunde, oncologie en population health.

Om patiënten met een chronische ziekte echt te genezen, moeten zieke organen hersteld worden. Dat is het doel van regeneratieve geneeskunde. Dit kan op het niveau van organen, weefsels, cellen of moleculen. Het LUMC is al meer dan een halve eeuw pionier in de regeneratieve geneeskunde, sinds we in 1965 de eerste Europese beenmergtransplantatie uitvoerden en in 1966 de eerste niertransplantatie.

Het LUMC loopt internationaal voorop in transplantaties van nieren en eilandjes van Langerhans bij patiënten met type 1 diabetes. In de toekomst hopen we met geavanceerde celtherapie deze vorm van diabetes en andere chronische aandoeningen te genezen zodat de patiënt onafhankelijk wordt van dagelijkse zorg. Dit doen wij onder andere in de publiek-private samenwerking genaamd RegMed XB (regenerative medicine crossing borders), alwaar wij twee van de drie kernonderwerpen (eindstadium nierfalen en diabetes) leiden.