Prijzen, subsidies en benoemingen

1 april 2021• NIEUWSBERICHT

Onderzoekers en medisch specialisten van het LUMC ontvangen regelmatig prijzen en subsidies voor het onderzoek of werk dat ze verrichten. Daarnaast worden ze vanwege hun kennis en expertise vaak gevraagd voor belangrijke posten, zowel nationaal als internationaal. Wij laten u graag zien wie er recent is beloond met een mooie prijs, subsidie of benoeming.

Rob Nelissen voorzitter Europees expertpanel MDR

LUMC-hoogleraar Rob Nelissen is benoemd tot voorzitter van het Europese medical devices expertpanel op het gebied van orthopedie, traumatologie, revalidatie en reumatologie. Het panel geeft onder andere onafhankelijk advies aan DG Sante (Directorate-General for Health and Food Safety) van de Europese Commissie over innovatieve klasse III implantaten, zoals heupimplantaten of stents voor kransslagaders, die de Europese markt mogen betreden.

De expertpanels zijn nieuw opgezet in het kader van de invoering van de Medical Device Regulation per 26 mei 2021. De expertpanel waarvan Nelissen voorzitter wordt, bestaat uit 24 leden.

Naast orthopedisch chirurg en hoogleraar Orthopedie is Nelissen ook Scientific Leader van het wetenschappelijke programma Medical Delta: Improving Mobility with Technology.

Medical devices expertpanels

De MDR is bedoeld om ervoor te zorgen dat medische hulpmiddelen die op de Europese markt komen, veilig en werkzaam zijn. De MDR bevat strengere controle voor medische hulpmiddelen met een hoog risico. Dit gebeurt door een uitgebreide controleprocedure voorafgaand aan toelating tot de markt, strakkere regelgeving met betrekking tot klinisch bewijs en meer transparantie. De nieuw opgezette expertpanels zijn wetenschappelijke organen die, samen met expertlaboratoria en EU-referentielaboratoria, wetenschappelijk en technisch advies geven aan de Europese Commissie, de lidstaten, aangemelde instanties en fabrikanten. Ook dragen zij bij aan richtlijnen en andere relevante documenten en identificeren zij nieuwe problemen die zich opdoen rondom medische hulpmiddelen.

Lees hier meer over de Medical Devices Expertpanels

Twee awards voor onderzoekers van de afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten

Tijdens de online Digestive Disease Days 2021 (DDD, Nederlandse vereniging voor gastro-enterologie) heeft onderzoek op de afdeling maag-, darm- en leverziekten twee prijzen in de wacht gesleept. 

Sarah Ouahoud won de Junior onderzoeker prijs 2021 voor haar paper over hoe de interactie tussen fibroblasten en tumorcellen colorectale kanker invasie en metastasering aanstuurt. Daarnaast werd Tom Harryvan's onderzoek naar hoe fibroblasten kunnen fungeren als antigeen presenterende cellen bekroond met de abstract prijs (hoogst scorende van alle ingediende abstracts voor de DDD 2021). Beiden gefeliciteerd met deze geweldige prestatie!

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.