Russisch archief van Herman Boerhaave straks voor iedereen te zien

6 December 2016• PRESSRELEASE

Leiden en Sint-Petersburg gaan de komende jaren samenwerken om het archief van de Leidse hoogleraar Herman Boerhaave dat in de oude tsarenhoofdstad wordt bewaard te digitaliseren, bestuderen en tentoonstellen.

Op 5 december is de samenwerking een feit geworden. In Sint-Petersburg zetten vijf partijen hun handtekening: het Leidse Museum Boerhaave en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en vanuit Sint-Petersburg het Militair Medisch Museum, de Militair Medische Academie en de Anatoly Sobchak Foundation. Een dubbeltentoonstelling - in 2018 in Leiden, het jaar erop in Sint-Peterburg - maakt deel uit van het project. 

Nalatenschap

Al bijna drie eeuwen liggen brieven, collegedictaten en ander waardevol materiaal van Herman Boerhaave (1668-1738) weggeborgen in de Militair Medische Academie in Sint-Petersburg. De Leidse hoogleraar gaf de geneeskunde van zijn tijd een nieuw (natuurwetenschappelijk) fundament. Na Boerhaaves dood ging zijn nalatenschap naar twee neven, die beiden hoge functies verwierven in de wereld van de Russische geneeskunde.

Militair instituut

Omdat het Boerhaave-archief in een Russisch militair instituut is ondergebracht, is de toegang voor onderzoekers moeizaam. Met digitalisering komt het materiaal beschikbaar voor de internationale onderzoekgemeenschap. Ook het archief van de Russische geneeskundige Nikolay Ivanovich Pirogov wordt gedigitaliseerd.
  

Lees hier het hele persbericht.

Stay informed on the latest news of the Leiden University Medical Center, and sign up for our biweekly newsletter or subscribe to our LUMC Magazine.