KWF-subsidie voor onderzoek naar veiligere chemotherapie

18 maart 2014• NIEUWSBERICHT

Prof. Henk-Jan Guchelaar van het LUMC heeft samen met internist-oncoloog-klinisch farmacoloog prof. Jan Schellens en mdl-arts dr. Annemiek Cats van het Antoni van Leeuwenhoek een subsidie van 1,1 miljoen ontvangen van KWF Kankerbestrijding / Alpe d'HuZes. Guchelaar is ziekenhuisapotheker-klinisch farmacoloog en gaat samen met zijn AVL-collega's methoden ontwikkelen om de veiligheid van behandeling met de veelgebruikte anti-kankermiddelen fluoropyrimidines te verbeteren

Henk-Jan GuchelaarProf. Henk-Jan Guchelaar van het LUMC heeft samen met internist-oncoloog-klinisch farmacoloog prof. Jan Schellens en mdl-arts dr. Annemiek Cats van het Antoni van Leeuwenhoek een subsidie van 1,1 miljoen ontvangen van KWF Kankerbestrijding / Alpe d'HuZes. Guchelaar is ziekenhuisapotheker-klinisch farmacoloog en gaat samen met zijn AVL-collega's methoden ontwikkelen om de veiligheid van behandeling met de veelgebruikte anti-kankermiddelen fluoropyrimidines te verbeteren.

Bijwerkingen

In Nederland ontvangen ongeveer 10.000 patiënten per jaar fluoropyrimidines. Deze anti-kankermiddelen maken deel uit van de standaard chemotherapie bij dikkedarmkanker en borstkanker. De middelen worden soms ook gegeven bij maagkanker, endeldarmkanker en alvleesklierkanker. 4% van de patiënten blijkt niet in staat om de medicijnen goed af te breken. Deze patiënten krijgen last van ernstige, soms zelfs dodelijke bijwerkingen. Tot de meest ernstige bijwerkingen horen hevige diarree en bloedvergiftiging. Ongeveer 1 op de 10 patiënten met de afbraakstoornis die deze bijwerkingen krijgt, overlijdt eraan.

Behandeling verbeteren

Guchelaar en zijn collega's zijn bezig met de ontwikkeling van DNA- en eiwittesten waarmee kan worden voorspeld wie gevoelig is voor deze bijwerkingen. Ook zijn zij een Nederlands netwerk van ziekenhuizen en laboratoria aan het opzetten om deze testmethoden voor alle patiënten beschikbaar te maken. De verwachting is dat de veiligheid van behandeling met fluoropyrimidines hierdoor sterk zal verbeteren.

Persbericht Antoni van Leeuwenhoek

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.