Regeneratieve geneeskunde (speerpunt)

Regeneratieve geneeskunde is 1 van de 3 maatschappelijke speerpunten van het LUMC. Samen werken wij aan innovatieve nieuwe behandelingen gericht op functieherstel van zieke cellen, weefsels en organen.

Uitdagingen binnen de zorg 

Als mensen ouder worden, gaat de conditie van weefsels en organen achteruit. Bij sommige mensen gaat dit sneller omdat zij bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, nierfalen of diabetes hebben. Dit zorgt voor grote uitdagingen binnen de zorg. Regeneratieve geneeskunde helpt om oplossingen te vinden. We onderzoeken hoe mensen zo vitaal mogelijk oud worden. Dit doen we door cellen, weefsels en orgaanfuncties te repareren, vervangen of herstellen na schade door ziekte of letsel. Denk hierbij aan genezing van chronische ziektes zoals diabetes, nierziekte en oogaandoeningen.

Verandering zorgsysteem

Als we de regeneratieve geneeskunde kunnen gebruiken als behandeling in het ziekenhuis, zal ons huidige zorgsysteem sterk veranderen. Patiënten worden niet meer langdurig behandeld, maar komen maar een keer naar het ziekenhuis. Hiervoor is het nodig om nieuwe regelgeving te ontwikkelen. We betrekken onder andere de overheid, ethici , zorgverzekeraars en de maatschappij bij deze grote veranderingen.

Lees meer over ons speerpunt regeneratieve geneeskunde