Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

MVO-initiatieven

Kleine bijdragen kunnen al een groot verschil maken. Het LUMC omarmt daarom initiatieven die bijdragen aan verantwoord omgaan met mens en milieu. Bijvoorbeeld door alleen wasmachines en drogers aan te schaffen met een energielabel A. Of door het verantwoord hergebruiken van bijvoorbeeld kantoorartikelen of andere materialen. Maar ook door LUMC’ers te ondersteunen die elders willen bijdragen aan een betere leefomgeving.

Bontius Stichting en LUMC Vrienden Stichting

Het LUMC wil het beste voor zijn patiënten. Iedere hulp daarvoor is welkom. Daarom beschikt het LUMC over twee stichtingen: de Bontius Stichting en de LUMC Vrienden Stichting. Dankzij deze stichtingen kan direct bijdrage worden geleverd aan betrokken zorg en nieuwe behandelmethodes voor huidige en toekomstige generaties. 

De Bontius Stichting werft middelen om wetenschappelijk onderzoek in het LUMC te financieren. Bijvoorbeeld voor onderzoek naar fibreuze dysplasie en  voor onderzoek naar het levend geneesmiddel voor patiënten met leukemie, lymfklierkanker en multipel myeloom. Zo kunnen onze onderzoekers hun werk op volle kracht voortzetten en ernstige ziektes dichterbij genezing brengen. 

Via de LUMC Vrienden Stichting werft het LUMC voor extra voorzieningen, informatie en afleiding van patiënten en bezoekers. Zo kan het LUMC merkbare meerwaarde toevoegen aan het verblijf van patiënten en hun familie in het LUMC. Zo vraagt de LUMC Vrienden Stichting steun voor het maken van een thuis voor te vroeg geboren baby’s en hun ouders, die uit het hele land worden opgevangen in het LUMC. 

Gratis reanimatieles

Een groeiende groep geneeskundestudenten van het LUMC geeft op middelbare scholen en sportverenigingen gratis reanimatieles. Het initiatief TaskForce QRS – Leiden begon in 2015 met 7 studenten die reanimatielessen verzorgden. Inmiddels bestaat de groep uit 39 enthousiaste instructeurs. Samen hebben zij ruim 2000 middelbare scholieren leren reanimeren. Dat reanimatieonderwijs cruciaal is, blijkt uit de praktijk. Jaarlijks overlijden nog steeds 20.000 mensen van wie een deel gered had kunnen worden door tijdige reanimatie. Het LUMC is nauw betrokken bij de Taskforce QRS door bijvoorbeeld reanimatiepoppen beschikbaar te stellen.

Hulp bij de bestrijding van ebola

LUMC’ers zijn regelmatig actief in landen waar goede zorg minder van zelfsprekend is, maar de nood erg hoog is. Zo zijn collega’s naar landen afgereisd waar ebola heerste. Het LUMC omarmt deze initiatieven en helpt onder meer bij het afsluiten van verzekeringen en het krijgen van de juiste vaccinaties. In LUMC Magazine leest u verhalen van LUMC’ers die zich inzetten voor mensen in het buitenland.