Kunstcollectie

De kunstcollectie van het LUMC bestaat uit zo’n 2200 werken die zijn verspreid over de afdelingen, gangen, wachtruimtes en trappenhuizen van de verschillende gebouwen. Begin jaren tachtig, naar aanleiding van twee grote verbouwingen, werd een begin gemaakt met het aankopen van beeldende kunst.
De collectie richt zich zoveel mogelijk op unieke werken en bevat tekeningen, schilderijen, foto’s, beeldhouwwerken en video’s gemaakt door hedendaagse kunstenaars. Uitgangspunt van de collectie is het verzamelen van kunstwerken waarmee een representatief beeld wordt gegeven van de ontwikkeling van de hedendaagse kunst. 

Kunstopdrachten

Kunst in de halNaast de collectie unieke werken, worden ook opdrachten aan kunstenaars verstrekt voor het maken van werk op specifieke plekken in de openbare ruimte. Kunstenaars als Anna Thalia Benus, Ab van Hanegem, Henk Visch, Titia Ex, Hans van Bentem en Iris hebben in het gebouw verschillende opdrachten gerealiseerd. 

Voor het nieuwe onderzoeksgebouw (Gebouw 2) dat in 2006 werd opgeleverd, hebben Erwin Driessens en Maria Verstappen een interactief kunstwerk gemaakt. Dit kunstwerk getiteld ‘E-volver’ ontwikkelt digitale beelden en vertoont raakvlakken met het werk van laboranten en wetenschappers in het gebouw. 
Marc Ruygrok ontwierp strakke metalen banken, die als vier losse onderdelen kunnen worden verplaatst in de ruimte. Ieder onderdeel representeert een letter die in de goede volgorde is te lezen als: ‘If it is so’.
Voor het plafond van het restaurant van het onderzoeksgebouw ontwierp Jaap Jonge een lichtkunstwerk, geïnspireerd op een model van het DNA-molecuul. Gebogen metalen strengen waaromheen lichtelementen zijn bevestigd, kruisen elkaar in de ruimte en stralen continu verschillende kleuren licht uit.

 

Galerie