Patiëntenfolder

WAKZ: Dagopname van uw kind

Dit boekje gaat over een afdeling van het ziekenhuis, de dagopname. Hier komen kinderen voor een onderzoek of operatie. Binnenkort kom jij hier ook. Om je voor te bereiden kun je in dit boekje lezen wat Maartje heeft meegemaakt in het ziekenhuis. Als je het leuk vindt, kun je de plaatjes ook kleuren. Tot ziens op de dagopname.

Deze informatie is opgesteld door het WAKZ.

Het fotoboek 

Maartje komt voor een kleine operatie naar het ziekenhuis. Ze vindt het eigenlijk wel spannend om een dagje naar de dagopname te gaan. Mama gaat met haar mee! Als ze op de afdeling komen, wijst de verpleegkundige waar haar bed staat. Op het bed ligt een jasje van het ziekenhuis klaar. Maartje krijgt een armbandje om waar haar naam op staat. Dat is mooi!

De pedagogisch medewerker (of de verpleegkundige) laat een fotoboek zien, waarin staat wat Maartje die dag gaat doen.

De narcose 

Voor de operatie gaat Maartje diep slapen, zo voelt ze er helemaal niets van. Maartje is een tijdje geleden bij de slaapdokter geweest. Die heeft er al wat over verteld.

De slaapdokter zorgt ervoor dat jij ook in deze slaap wordt gemaakt.

Het infuus 

De ene manier om te gaan slapen is met een infuus. Een infuus is een plastic slangetje, dat de dokter met een klein naaldje in je hand prikt.

Ongeveer een half uur voordat je geprikt wordt, krijg je een warmtepleister op de bovenkant van je handen en/of op de binnenkant van je elleboog. Deze warmtepleister verdooft de huid en zorgt ervoor dat je de prik haast niet voelt. De dokter spuit door het slangetje het slaapmiddel.

Het kapje 

De andere manier om te gaan slapen is met een kapje. Dit kapje gaat over je neus en je mond en er komt een luchtje uit dat een beetje raar ruikt. Dit luchtje blaas je weg en dan val je vanzelf in slaap. 

Omdat de dokter altijd een infuus nodig heeft tijdens de operatie, prikt hij deze nu als je slaapt.

De slaapdokter beslist op welke manier je gaat slapen! Voor de operatie krijgt Maartje een zetpil (een pil in je bil). Sommige kinderen krijgen ook nog een drankje. Vergeet niet dat papa of mama met jou meegaat naar het onderzoek of de operatie. Ook een verpleegkundige of de pedagogisch medewerkster gaat met je mee.

De operatiekamer

De mama van Maartje gaat mee naar de operatiekamer.

Als ze op de operatieafdeling aankomen worden ze daar opgevangen door de verpleegkundige of pedagogisch medewerker. Zij heeft een blauw pak aan gedaan en mama krijgt een overall over haar eigen kleding en sloffen over de schoenen. Ook doen mama en Maartje een muts op. Maartje moet hier wel om lachen! Natuurlijk neemt Maartje ook haar knuffel mee naar de operatiekamer. Als ze bij de slaapdokter zijn, krijgt Maartje 3 plakkers op haar borst. Dat kietelt zeg! 

Ook krijgt ze een zacht knijpertje op haar vinger of teen. Hiermee houdt de slaapdokter haar goed in de gaten. 

Nu horen ze allerlei piepjes. Maartje gaat met een kapje slapen. Van tevoren heeft ze een mooie droom bedacht. 

De uitslaapkamer 

Als de dokter klaar is met opereren, gaat Maartje naar de uitslaapkamer. Daar komt mama ook weer naar toe. 

Als Maartje wakker wordt, ziet ze dat ze een infuus heeft. Dit infuus mag, als het goed gaat, al snel uit haar hand.

Terug naar de dagopname 

Na een tijdje gaat Maartje terug naar de dagopname. Mama is trots op haar, dat Maartje alles zo dapper gedaan heeft en geeft haar een dikke zoen.

Als ze weer op de afdeling zijn aangekomen, probeert Maartje nog wat te slapen. Daarna heeft ze wel zin in water of limonade. Ook lust Maartje wel wat te eten. Het kan zijn dat de dokter nog even langs komt. Maartje mag naar huis!

Naar huis gaan

Maartje kleedt zich aan en samen met mama pakt ze haar spulletjes weer in. Mama en Maartje zeggen de verpleegkundige gedag en dan gaan ze lekker naar huis!

Informatie voor ouders

Indien u vragen heeft over de voorbereiding op de operatie of het onderzoek van uw kind, kunt u contact opnemen met de pedagogisch medewerkers van het Willem-Alexander Kinderziekenhuis, telefoon 071-526 38 64.

Juli 2017