Welkom in het Transplantatie Centrum

U bent opgenomen op de verpleegafdeling van het Transplantatie Centrum. Het Transplantatie Centrum bevindt zich op de C-08-Q, routenummer 236. In deze patiëntenfolder vindt u praktische informatie over uw verblijf op de verpleegafdeling van het Transplantatie Centrum.  

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Transplantatie Centrum.

Diensten verpleegkundigen  

Verpleegkundigen werken in diensten. Er zijn drie diensten per dag:  

 • Dagdienst: 7.30 uur-16.00 uur  
 • Avonddienst: 15.00 uur-23.30 uur  
 • Nachtdienst: 22.45 uur-7.45 uur

Multidisciplinaire visite  

Binnen het Transplantatie Centrum vindt van maandag tot en met vrijdag van 8.45-11.00 uur een ‘multidisciplinaire’ visite plaats. Dit betekent dat artsen, arts-assistenten, verpleegkundig specialisten/physician assistants en verpleegkundigen gezamenlijk bij u aan het bed komen. Zij bespreken hoe het met u gaat en vorderingen van uw behandeling. Tijdens deze visite krijgt u gelegenheid om uw vragen te stellen.  

De prikdienst begint vanaf 7.00 uur met prikken, zodat de bloeduitslagen bekend zijn tijdens de visite.  

In het weekend is de visite niet multidisciplinair. Dan ziet u naast de verpleegkundige alleen de dienstdoende arts van het specialisme waarvoor u bent opgenomen. 

  

Behandelbeperkingen en reanimatiebeleid  

Tijdens uw afspraken op de polikliniek is met u de behandelbeperking en het reanimatiebeleid besproken. Het kan voorkomen dat deze vraag nog niet aan u is gesteld, u ontvangt dan van ons een folder. Lees deze folder goed door en bespreek met uw arts wat u hierover wilt afspreken. Uw arts kan als u dat wilt extra uitleg geven. Hij of zij zal in het elektronisch patiëntendossier vastleggen wat met u is afgesproken.  

Contactpersoon  

Wij geven alleen informatie over uw opname aan de door u opgegeven contactpersonen. Uw contactpersoon kan de afdeling telefonisch bereiken na 11.30 uur.  

Bezoektijden  

De bezoektijd is dagelijks van 14.00 uur tot 20.00 uur.  

U mag maximaal twee personen ontvangen. Het is mogelijk dat u vanwege onderzoek niet aanwezig bent tijdens de bezoektijd. Uw bezoek kan op u wachten in het dagverblijf.  

Mocht het LUMC tijdelijk andere regels handteren dan zullen wij die opvolgen.  

Bezoekersmaaltijden  

Ook uw bezoek kan een warme maaltijd op de afdeling bestellen. Bestellen kan als volgt:  

 • Uw bezoek kan een bon (voucher) kopen bij het restaurant of de Coffeecorner op het Leidse Plein. Dit kan alleen via betaling met pin.  
 • Uw bezoek kan tot 12 uur dezelfde dag de voucher inleveren bij de servicemedewerker op de afdeling. Hierbij kan uw bezoek aangeven om welke dag en maaltijdkeuze het gaat.  
 • Op de gekozen dag worden tussen 17.00-17.15 uur de patiënten- en bezoekersmaaltijd tegelijk geserveerd. Hierbij wordt ook iets te drinken aangeboden.

Parkeren  

Patiënten en hun familie of begeleiders die langer dan vier uur in het LUMC moeten zijn, kunnen in aanmerking komen voor een kortingskaart. De secretaresse en de verpleegkundigen kunnen u informeren over de kortingsregeling en u een aanvraag¬formulier meegeven. Met dit formulier kunt u de kortingskaart afhalen bij de informatiebalie in de centrale hal. Buiten kantooruren zijn de kortingskaarten af te halen bij de meldkamer van de beveiliging, ook in de centrale hal.  

Postadres  

U kunt post ontvangen op het volgende postadres:  

Leids Universitair Medisch Centrum

Transplantatie Centrum C-08-Q

Postbus 9600, 2300 RC Leiden  

Bloemen en planten  

Bloemenwater en plantenaarde bevatten veel bacteriën. Om u en andere patiënten te beschermen tegen infecties, zijn bloemen en planten niet toegestaan op de patiëntenkamers.  

Patiëntenkamer  

Binnen het Transplantatie Centrum zijn één- en tweepersoonskamers. Bij elk bed vindt u een verrijdbaar nachtkastje en een eigen kledingkast waar u gebruik van kunt maken. Er staat een vuilnisbak onder het aanrecht bij de ingang van de kamer. In de kast bij de ingang van uw kamer liggen onder andere handdoeken, washandjes en dekens. Ook vindt u in deze kast plastic bekertjes, kartonnen bekkentjes, rietjes, etc. Deze zijn voor uw gebruik.  

Televisie  

Er is een televisieaansluiting met een ruim aanbod aan zenders. Deze zijn gratis te bekijken. De afstandsbediening en een koptele¬foon voor het geluid liggen op het nachtkastje.  

Eén kanaal op de televisie is ingericht met informatie over zaken die u als patiënt aangaan. Deze informatie wordt 24 uur per dag getoond. De tekst wordt afgewisseld met korte filmpjes over veilig medicijngebruik. 

Rechtsonder op de televisie vindt u een rode of blauwe. Deze moet overeenkomen met de sticker op de afstandsbediening, anders kunt u de tv niet bedienen.  

Kluis  

In de kledingkast naast uw bed is een kluisje aanwezig. Hierin kunt u uw laptop, Ipad en/of mobiel in leggen. Aanwijzingen voor het gebruik ervan staan op de kluis. Wij adviseren om waardevolle spullen zo veel mogelijk thuis te laten. 

Oproepsysteem  

Met het handbedieningspaneel (zie foto) kunt u de verpleegkundige of servicemedewerker oproepen. Bijvoorbeeld als u ondersteuning nodig heeft of in geval van nood. Zorg dat u deze altijd binnen handbereik heeft. 

 • Lichtknop 'geel' (1): Bediening bed/lees-verlichting aan/uit.  

 • Roepknop 'rood' (2): Verpleegkundige hulp/ondersteuning nodig.  
 • Lichtknop 'geel'(3): Bediening bed/lees-verlichting aan/uit.  
 • Serviceknop ‘grijs' (4): Oproep voor facilitaire (keuken)hulp/ondersteuning.

Lichtknoppen – knop 1 en 3  

Met de lichtknoppen bedient u de bed/lees- verlichting. Beide knoppen hebben precies dezelfde werking.  

Verpleegkundige oproep – knop 2  

In geval van nood of voor hulp/ondersteuning van de verpleegkundige, kunt u oproepknop 2 gebruiken. In de rode knop gaat een rood lampje branden. Als er geen sprake is van nood of spoed, graag uw hulpvragen bundelen.  

Oproep servicemedewerker – knop 4  

De servicemedewerker komt regelmatig bij u langs voor het serveren van maaltijden en dranken. Zij zijn ook verantwoordelijk voor huishoudelijke taken, zoals het aanvullen van materialen en het schoonhouden van de afdeling. De servicemedewerker kan u geen informatie geven over uw opname. Wilt u buiten de standaardrondes de servicemedewerker spreken, gebruik dan de grijze ‘S’-knop. In de rode knop gaat een rood lampje branden.  

Handschakelaar bed 

Uw bed is volledig geautomatiseerd. U kunt het bedienen door middel van een schakelaar. Welke knop waarvoor is, staat uitgelegd in onderstaande afbeelding. Eventuele vragen hierover kunt u stellen aan de verpleegkundige. 

Oproep vanuit toilet/badkamer 

In het toilet en in de badkamer hangt aan de wand een trekschakelaar (zie foto). Door hieraan te trekken, doet u een oproep voor verpleegkundige hulp/ondersteuning. Er gaat een rood lampje branden als u aan de schakelaar trekt.  

Internet 

Tijdens uw verblijf kunt u gratis gebruikmaken van draadloos internet. U krijgt toegang tot het draadloos internet door ‘LUMCgast’ te kiezen bij de instellingen van uw apparaat. U hoeft alleen op ‘OK’ te klikken om verbinding te maken. Deze vraag zult u één keer in de 24 uur krijgen. Als u geen akkoord geeft, krijgt u geen toegang tot het internet.  

Telefoon  

Het gebruik van een mobiele telefoon is toegestaan binnen het Transplantatie Centrum, op voorwaarde dat dit geen overlast geeft. Graag vanaf 22.00 uur het geluid van uw telefoon op ‘stil’ zetten. Mocht u geen eigen telefoon hebben, dan kunt u een leentoestel van de afdeling gebruiken.  

Eten en drinken  

We vragen u geen persoonlijke etenswaren in de kast naast bed bewaren. U kunt etenswaren in de koelkast van het dagverblijf bewaren.  

Dagverblijf  

Het dagverblijf (C-08-88) is een openbare ruimte met een zithoek waar u alleen of met uw bezoek kunt verblijven. Er liggen tijdschriften en u kunt tv-kijken. Overdag kan het drukker zijn door opnames en/of bezoek. Voorkom overlast en zorg dat het voor iedereen een prettige ruimte is om te verblijven. We vragen u deze ruimte opgeruimd achter te laten.  

Geestelijke verzorging  

De geestelijk verzorgers zijn beschikbaar voor alle patiënten en hun naasten. Geestelijke verzorgers bieden aandacht, ondersteuning en begeleiding. Wanneer u contact wilt met een geestelijk verzorger, dan kunt u dit aangeven bij de verpleegkundige.  

Een bezoek van een voorganger van uw eigen kerk of geloofsovertuiging is ook mogelijk. De ziekencommunie, de doop, het avondmaal, de ziekenzalving of -zegen kunt u op uw kamer ontvangen.  

Elke zondag is er een Zondagsviering binnen het LUMC die u kunt bijwonen. Op zaterdag komen vrijwilligers langs om u hiervoor uit te nodigen. Deze viering kunt u ook volgen via het LUMC-kanaal op de televisie.  

Uw ontslag  

Gaat u met ontslag? Regel tijdig iemand die u komt ophalen. We streven naar ontslag voor 12uur. Vergeet u niet af te melden bij ons secretariaat. Zij hebben voor u de meest actuele informatie, zoals:  

 • Uw ontslagbrief  
 • Uw volgende controleafspraak  
 • Een overzicht van uw medicijnen en recepten  
 • Uw eventuele leefregels en contactgegevens

Poli Apotheek LUMC  

De Poli Apotheek LUMC is een openbare apotheek in het LUMC. Deze vindt u op C-0-14. Als het nodig is, kunt u hier met de recepten uw ontslagmedicijnen ophalen.  

De openingstijden zijn:  

 • Maandag-vrijdag: 8.00 uur-18.00 uur  
 • Zaterdag: 8.00 uur-15.00 uur

Het Patiëntenservicebureau  

U kunt bij het Patiëntenservicebureau terecht voor vragen en informatie over de voorzieningen in het ziekenhuis, zoals:  

 • Hoe maak ik gebruik van het patiëntportaal ‘mijnLUMC’?  
 • Hoe regel ik overnachtingsmogelijkheden voor mij en mijn familieleden?  
 • Waar kan ik terecht als ik een tolk nodig heb?  
 • De kinderopvang van het LUMC.  
 • Is er een plek waar ik rustig kan zitten?  
 • Is er een rustkamer waar ik en/of familieleden even kunnen rusten?  
 • Is er een telefoon voor slechthorenden?  
 • Hoe dien ik een klacht in?

Locatie en contact Patiëntenservicebureau  

U vindt het Patiëntenservicebureau op de tweede verdieping achter de roltrap, H-2-11 (route 473). Telefoon: 071-526 29 89 

E-mailadres: patientenservicebureau@lumc.nl

Het Patiëntenservicebureau is open van maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 16.30 uur.  

Overnachtingsmogelijkheden  

Wanneer het wenselijk is dat familieleden overnachten in het LUMC zijn hiervoor, tot op zekere hoogte, mogelijkheden. Voor meer informatie kunt u terecht bij het Patiëntenservicebureau.  

Kinderopvang  

Voor uw bezoek bestaat de mogelijkheid om de kinderen naar de kinderopvang te brengen. Hier passen deskundige vrijwilligers op de kinderen. De opvang is bestemd voor kinderen van 0 tot 7 jaar. De kinderopvang bevindt zich op de tweede verdieping boven de hoofdingang, naast het patiëntenservicebureau.  

De openingstijden zijn:  

 • Maandag-donderdag: 8.30 uur-16.30 uur  
 • Vrijdag: 8.30 uur-12.30 uur  
 • In het weekend is de opvang gesloten.

Contact  

Verpleegafdeling Transplantatie Centrum  

De verpleegkundigenpost van het Transplantatie Centrum is dag een nacht te bereiken via telefoonnummer: 071-526 47 14.  

Meer informatie  

Op de website van het Transplantatie Centrum is veel informatie te vinden.