Patiëntenfolder

Beenlengteverschil (kind)

Heeft u een beenlengteverschil? U bent bij het LUMC in goede handen. Lees hier meer over wat een beenlengteverschil inhoudt en welke zorg het LUMC u biedt.
Waarmee kunnen we u helpen?

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Orthopedie.

Onze zorg

Wat is Beenlengteverschil (kind)?

Een beenlengteverschil komt regelmatig voor en behoeft niet altijd verdere behandeling. Belangrijk is om te achterhalen wat de oorzaak is van het beenlengteverschil en of het verschil in lengte tussen de benen niet te groot wordt. Dit kan anders klachten geven, denk hierbij aan rug en heupklachten.

Oorzaak

Er zijn verschillende oorzaken die een beenlengteverschil kunnen veroorzaken, dit zijn onder andere aangeboren afwijkingen, botontstekingen en botbreuken. Daarnaast kan het ook zijn dat er sprake is van geen onderliggende oorzaak (ook wel een “fysiologisch normaal verschil” genoemd); het beenlengteverschil berust dan op een natuurlijk verschil. Het verschil is in dit laatste geval vaak niet groot. Het verschil in beenlengte kan veroorzaakt worden door een lengteverschil in het boven- of onderbeen.

Behandeling

Welke behandelingen zijn er mogelijk?

Kleine beenlengteverschillen kunnen gecorrigeerd worden met een extra ophoging in de zool van het te korte been. Als er een te groot verschil in lengte verwacht gaat worden tussen de benen, is dit alleen te verhelpen met een operatie. Hierbij kan het te korte been verlengd worden, óf het te lange been wordt geremd in de groei. Uw arts zal u adviseren wat de meest geschikte behandeling is voor uw kind. 

Zie voor meer informatie ook onze patiëntenfolder "Behandeling aangeboren beenlengteverschil (Proximal Femur Focal Dysplasie)".