Kinderorthopaedie

De kinderorthopedie houdt zich bezig met afwijkingen van de botten, gewrichten, banden, spieren en pezen van kinderen tot 18 jaar. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om aangeboren ziekten, groei-afwijkingen, botbreuken, infecties (osteomyelitis, artritis) of zeldzame ziektes als tumoren.  

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Orthopedie.

Het onderzoek / de behandeling

Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?

Voetafwijkingen   

Onze kinderorthopeden zijn onder meer gespecialiseerd in de behandeling van klompvoeten (pes equinovarus). Dit is een aangeboren voetafwijking die vaak met gips kan worden behandeld.  
Daarnaast is er ruime ervaring met vergroeiingen van de voetwortelbeentjes (tarsale coalitie), platvoeten (pes planovalgus), holvoeten (pes cavovarus) en andere voetafwijkingen bij kinderen. 

Klompvoetcentra

Heupafwijkingen   

Daarnaast is er veel kennis en ervaring omtrent de behandeling van heupafwijkingen, waaronder coxitis fugax, epifysiolyse van de heup (SCFE), de ziekte van Perthes en heupdysplasie (DDH).  
Bij DDH ontstaan er ontwikkelingsproblemen aan de heup op babyleeftijd. Zonder behandeling, kan dit leiden tot klachten of gewrichtsslijtage op jonge leeftijd, of tot een heupkop die niet stabiel in de heupkom zit. Bij tijdige diagnose kan DDH vaak goed behandeld worden met een spreidbroek. 

Screening heupdysplasie

Radiologische beeldvorming heupdysplasie

Beenlengteverschil, X-benen en O-benen   

Gedurende de groei, kan de vorm of lengte van de benen veranderen en dit kan soms klachten geven: bijv. bij een links-rechts verschil in beenlengte, X-benen, of O-benen. Er is geruime ervaring in de diagnostiek en eventuele behandeling van deze problemen, met bijvoorbeeld ingrepen aan de groeischijf (hemi-epifysiodese, of epifysiodese).   

Scoliose   

Er is een speciaal spreekuur voor kinderen met scheefgroei van de wervelkolom, een zogenoemde scoliose. De patiënten worden op de polikliniek gezien door een team dat is samengesteld uit de kinderorthopedisch chirurg, kinderfysiotherapeut en orthopedisch instrumentmaker (brace).  
Als er een indicatie bestaat voor operatieve behandeling, wordt doorverwezen naar het
Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, waar we nauw mee samenwerken.

Patiëntenfolder behandeling scoliose met Boston brace

Oncologie   

Er is speciale aandacht voor kinderen met goed- en kwaadaardigheden van het steun-en bewegingsapparaat. Het LUMC is een landelijk, internationaal erkend centrum voor behandeling van deze groep zeldzame aandoeningen. Jaarlijks worden ongeveer 100 kinderen met een dergelijke aandoening gezien. Voor behandelingen van kinderen met een bottumor zijn speciale behandeltechnieken noodzakelijk. Soms moet een bot, gewricht of been worden gereconstrueerd met een bottransplantatie, een groeiende gewricht vervangende prothese of een omkeerplastiek. Van deze kinderchirurgische expertise wordt ook gebruikt voor de behandeling van kinderen met een aanlegstoornis van het been.

Multidisciplinaire spreekuren   

Tenslotte zijn er nog multidisciplinaire spreekuren waarin wordt samengewerkt met bijvoorbeeld kinderreumatologen, kinderrevalidatieartsen of kinderneurologen. Op deze manier wordt kennis van en ervaring met complexe kinderziektebeelden gebundeld, zoals bij Spina Bifida, de ziekte van Duchenne en div. neurmusculaire aandoeningen.   

Indien nodig wordt een patiëntje na overleg besproken met aangelegen (academisch) centra waar meer expertise op dat specifieke gebied aanwezig is. Soms leidt dit tot een doorverwijzing.  

Behandelteam

Ons team   

Er zijn drie kinderorthopeden werkzaam in het LUMC, die tevens veel samenwerken met andere centra binnen en buiten de regio.  

  • Prof. Dr. M.A.J. Van de Sande,werkzaam in het LUMC en Maxima Medisch Centrum voor kinderoncologie

  • Dr. P.B. De Witte, werkzaam in het LUMC

  • D.R.J. Kemping, werkzaam in het LUMC en het Erasmus MC-Sophia

Ons onderzoek

In 2020 is ons team mede uitgebreid om onderzoek op het gebied van kinderorthopedie in het LUMC, maar ook met samenwerkende centra in Nederland, een impuls te geven. Hierin zullen we ons met name richten op kinderoncologie (i.s.m. Maxima Medisch Centrum voor kinderoncologie), heupdysplasie (i.s.m. Erasmus MC-Sophia), beenlengte- en standsafwijkingen, en zorg rondom behandelingen (bloedverlies, vragenlijsten voor ouders en kinderen).

Meer informatie