Herpes Zoster

De oogarts heeft bij u Herpes Zoster vastgesteld. In deze folder leest u meer over deze ziekte en de behandeling ervan.  De ziekteverschijnselen, het onderzoek en de behandeling komen aan de orde. Als u naar aanleiding van deze folder vragen heeft bespreek deze dan met uw oogarts.

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Oogheelkunde.

Onze zorg

Verschijnselen

De eerste symptomen zijn ernstige pijn of jeuk, gevolgd door roodheid van de huid. Tenslotte verschijnen enkele of meerdere met vocht gevulde blaasjes. De verspreiding van de blaasjes volgt het patroon van de aangedane zenuw. De pijn is meestal hevig en gaat gepaard met branderigheid, een kloppend gevoel en overgevoeligheid van de aangedane huid. De roodheid duurt drie tot zes weken maar sommige patiënten houden maanden en soms jaren last van de pijn,  post-herpetische pijn. De behandeling duurt lang en kan soms moeizaam zijn. 

Oorzaak

Herpes Zoster, beter bekend als gordelroos, is een virale infectie veroorzaakt door het Varicella Zoster virus, dezelfde veroorzaker van de waterpokken. Het is een huidziekte die gepaard gaat met roodheid en vocht gevulde blaasjes. De blaasjes vormen korstjes en kunnen blijvende littekens geven. De ziekte kan jaren in een slaapstadium aanwezig zijn om vervolgens actief te worden. Dit gebeurt meestal bij oudere mensen of bij mensen met een verminderde weerstand. 

Herpes Zoster kan ook meedoen aan het oog, in de zenuwen rond het oog. Deze zenuwen verzorgen vooral het gevoel van het bovenooglid, de huid van het voorhoofd en de neuspunt. Als het virus de gevoelszenuw van het oog infecteert kan dit leiden tot ernstige problemen zoals ontsteking/zweer van het hoornvlies, ontsteking aan de binnenkant van het oog (uveïtis) en eventueel als gevolg daarvan een hoge oogdruk. Deze verschijnselen kunnen gelijktijdig met de symptomen aan de huid ontstaan, maar ook weken nadat de blaasjes zijn verdwenen. De aanhoudende pijn wordt veroorzaakt door beschadiging van te veel gevoelszenuwen die nog jaren overgevoelig kunnen blijven. 

Behandeling

Welke behandelingen zijn er mogelijk?

Om de post-herpetische pijn te voorkomen is het het beste om zo snel mogelijk te beginnen met antivirale medicatie. Daarnaast bestaat de behandeling uit pijnbestrijding. Als het oog geïnfecteerd is kan er behandeld worden met oogdruppels, oogzalf, tabletten of een infuus. De meeste patiënten genezen zonder restverschijnselen, al kan de ziekte lang duren. Als u een actieve infectie (blaasjes) heeft, vermijdt dan contact met baby’s, kleine kinderen en zwangeren.

Wat zijn de risico's, bijwerkingen of complicaties?

Sommige patiënten houden ondanks de vele medicijnen blijvende schade aan het gezichtsvermogen of blijven pijn houden nadat de oorspronkelijke klachten zijn verdwenen.

Meer informatie

Contact

Bij vragen of problemen kunt u contact opnemen met:

LUMC, polikliniek Oogheelkunde
Routenummer 598, locatie J3

Tel. 071 - 526 8030

Voor afspraken: het medisch secretariaat tussen 9.00 - 12.00 uur, toets 1
Voor medische vragen: de verpleging tussen 08.30 - 17.00 uur, toets 2
Voor overige vragen: het medisch secretariaat tussen 9.00 - 16.00 uur, toets 4

Buiten kantooruren: 071 - 526 9111
(vragen naar dienstdoende arts-assistent afdeling Oogheelkunde) 

Deze folder is tot stand gekomen onder redactie van de Commissie Patiëntenvoorlichting van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap in 2009 en aangepast voor het LUMC in 2016.