Patiëntenfolder

Blefaritis

De oogarts heeft bij u blefaritis vastgesteld. In deze folder leest u meer over deze ziekte en de behandeling ervan.

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Oogheelkunde.

Onze zorg

Wat is Blefaritis?

Blefaritis is een ontsteking van de ooglidrand. Het gaat vaak gepaard met jeuk, irritatie en soms een rood oog. Meestal is er sprake van meer schilfers in de ochtend en ook dan een rood oog. Het is bijna altijd een chronisch probleem. Vaak zijn ook de kliertjes op het ooglid (de kliertjes van Meibom) ontstoken, en deze aandoening wordt dan ook wel Meibom klierdysfunctie genoemd. Blefaritis kan al in de vroege jeugdjaren ontstaan maar ook nog op oudere leeftijd voorkomen.

Verschijnselen

De verschijnselen bestaan uit een stekend, branderig gevoel en pijnlijke, rode oogleden. Ook kunnen jeuk en tranende ogen optreden. Er kunnen complicaties ontstaan, waarbij het oog zelf ontstoken raakt. Aantasting van het hoornvlies door zweervorming komt soms voor.    

Oorzaak

Overmatige geproduceerd vet van de talgklieren (klieren van Meibom) in de oog-leden blijft aan de oogharen kleven en wordt vervolgens zuur. Hierdoor raken de ooglidranden geïrriteerd. In vele gevallen gaat dit ziektebeeld gepaard met een vorm van eczeem, waarbij de huid erg vettig of droog en schilferig kan zijn (eczema seborrhoicum). Soms komen beide verschijnselen afwisselend voor. Wanneer bacteriën, die normaal gesproken geen afwijkingen veroorzaken, de overhand krijgen, kunnen zij een ontsteking veroorzaken.

Behandeling

Welke behandelingen zijn er mogelijk?

Het is noodzakelijk de oogharen van beide oogleden regelmatig te reinigen. Aanbevolen wordt dit tweemaal daags te doen. Eerst worden de oogharen en klieren van Meibom geweekt met warme kompressen (de kompressen dienen zo warm te zijn dat de huid het net aankan; oppassen voor brandwonden!) Daarna kunnen de wimpers gepoetst worden met de tip van een wattenstokje en, wanneer de oogarts dat heeft voorgeschreven, antibioticazalf. U kunt de antibioticazalf na het poetsen op het oog aanbrengen. Deze poetskuur (warme kompressen, poesten en antibioticazalf) wordt meestal gedurende twee weken voorgeschreven.   

Om herhaling van de ontsteking te voorkomen is het belangrijk twee keer per dag de oogleden goed te reinigen. Als er schilfers zijn, kunt u de wimpers borstelen met een wattentip die bevochtigd is met een druppeltje oogmake-upremover of babyshampoo. De tip moet net vochtig, niet doorweekt zijn. Daarna worden met een droge tip de korsten en schilfers van de oogleden verwijderd. Er zijn ook diverse schoonmaaksystemen bij de apotheek te koop. Bij Meibomitis kunt u de oogleden poetsen met een nat gaasje.

Bij klachten van tranende/jeukende/prikkende ogen kunnen kunsttranen voorgeschreven worden. Bij veel klachten druppelt u wat vaker (4 tot 6 keer per dag.) Als de klachten afnemen, kunt u minder druppels gebruiken of zelfs stoppen. 

Meer informatie

Contact

Bij vragen of problemen kunt u contact opnemen met:   

LUMC, polikliniek Oogheelkunde 
Routenummer 598, locatie J3  

Tel. 071 – 526 8030   

Voor afspraken: het medisch secretariaat tussen 9:00 en 12:00 uur, toets 1 
Voor medische vragen: de verpleging tussen 08:30 en 17:00 uur, toets 2 
Voor overige vragen: het medisch secretariaat tussen 9.00 – 16.00 uur, toets 4   

Buiten kantooruren: 071 – 526 9111 (vragen naar dienstdoende arts-assistent afdeling Oogheelkunde)  

Deze folder is tot stand gekomen onder redactie van de Commissie Patiënten-voorlichting van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG) in 2009 en aangepast voor het LUMC in 2016.