Patiëntenfolder

Cystenieren

Heeft u cystenieren? U bent bij het LUMC in goede handen. Lees hier meer over wat cystenieren inhouden en welke zorg het LUMC u biedt.
Waarmee kunnen we u helpen?

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Nierziekten.

Onze zorg

Wat is Cystenieren?

Bij cystenieren ontstaan er holten met vocht (cysten) in de nieren die het nierweefsel verdringen. Hierdoor kunnen de nieren niet meer goed functioneren of zelfs stoppen met functioneren.

Verschijnselen

Wanneer er sprake is van cystenieren kunnen de volgende verschijnselen optreden: 

  • Hoge bloeddruk 
  • Pijn in de rug en de buik 
  • Nierstenen 
  • Bloed in de urine 

Oorzaak

Cystenieren kunnen bij de geboorte al aanwezig zijn, maar ze kunnen ook ontstaan op volwassen leeftijd. Meestal is er sprake van een erfelijke aandoening en zijn meerdere familieleden aangedaan. Soms is er een "nieuwe" verandering (mutatie) in het genetische materiaal waardoor iemand cystenieren krijgt.

Diagnose

De arts kan aan cystenieren denken op grond van de verschijnselen die u heeft. Met behulp van een echo kan de diagnose bevestigd worden. Daarna volg nog onderzoek van chromosomen, urine en bloed om vast te stellen van welke vorm van cystenieren sprake is. Er zijn verschillende vormen van cystenieren, waaronder Autosomaal Dominante Polycysteuze Nierziekte (ADPKDDe andere oorzaken van cystenieren zijn echter zeer zeldzaam.

Behandeling

Welke behandelingen zijn er mogelijk?

Cystenieren kunnen niet genezen worden. De behandeling is er op gericht dat de werking van de nieren zo min mogelijk achteruitgaat. Soms is het mogelijk om de groei van de cysten te remmen met medicijnen. De bloeddruk kan omlaag gebracht worden met een dieet. Als de nieren niet meer werken, is dialyse en transplantatie een mogelijkheid. 

Het Niercentrum heeft een toegewijd spreekuur op het Niercentrum georganiseerd voor patiënten met een polycysteuze nierziekte.