ENG-onderzoek

Binnenkort komt u voor een ENG-onderzoek naar de afdeling Klinische Neurofysiologie van het Leids Universitair Medisch Centrum. In deze folder wordt uitgelegd wat een ENG-onderzoek inhoudt, en krijgt u informatie over de gang van zaken tijdens het onderzoek. Als u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, aarzelt u dan niet om deze te stellen aan de arts of laborant. Het telefoonnummer van de afdeling vindt u elders in deze folder.

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Neurologie.

Onze zorg

Wat is ENG-onderzoek?

ENG is een afkorting voor 'Elektro-NystagmoGrafie'. Een nystagmus is een bepaald type beweging van de ogen. Deze, en andere bewegingen van de ogen zullen hier worden onderzocht. Stoornissen van evenwichtsorgaan en van de oogbesturingsstructuren van de hersenen kunnen namelijk gepaard gaan met dergelijke oogbewegingen, en duizeligheidsklachten geven.

Het onderzoek / de behandeling

Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een laborant Klinische Neurofysiologie, die rondom uw ogen 8 elektroden plakt. De laborant zal u onder andere vragen met uw ogen lampjes te volgen, of met uw hoofd naar rechts, links en achterover te draaien, te gaan liggen of rechtop te zitten. Tevens worden de evenwichtsorganen geprikkeld door koud (30°C) en warm water (44°C) in de oren te laten lopen. Indien uw trommelvliezen niet intact zijn verzoeken wij u dit aan ons te melden. Het onderzoek is pijnloos, hoewel sommige personen duizelig kunnen worden. De duizeligheid trekt in enkele minuten weer weg. De registratie duurt ongeveer 90 minuten en wordt zittend uitgevoerd.

Algemene informatie 

Alle onderzoeken op de afdeling Klinische Neurofysiologie worden op vaste tijden afgesproken en uitgevoerd. Wij verzoeken u daarom dringend om op tijd aanwezig te zijn. Het is namelijk niet zo dat een onderzoek 'nog even tussendoor' gedaan kan worden. Indien u de afspraak moet afzeggen, verzoeken wij u dit minimaal één dag van tevoren te doen.

Wanneer krijgt u de uitslag?

Het onderzoek wordt door de laborant Klinische Neurofysiologie en een neuroloog beoordeeld. Het verslag zal in het algemeen binnen twee weken na het onderzoek naar de aanvragende arts worden gestuurd. Deze zal u vervolgens over de resultaten informeren.

Meer informatie

Contactgegevens van de betrokken poliklinieken

De afdeling Klinische Neurofysiologie is gehuisvest in gebouw 1 op de 3 verdieping, zone J3-R.

Het telefoonnummer is 071 – 5262104.