Cursus Advanced Epidemiological Methods

De 4-daagse cursus "Advanced Epidemiological Methods", verdeeld over tweemaal twee dagen, in het najaar plaats in conferentiehotel "Kasteel Oud Poelgeest" in Oegstgeest, Nederland.

Inhoud

De cursus geeft een overzicht van recente methodologische ontwikkelingen op het gebied van epidemiologisch onderzoek. Klassieke en moderne methoden om te corrigeren voor confounding worden besproken, waaronder standaardisatie, regressiemodellering, propensity-scores, inverse probability weighting en analyse van instrumentele variabelen. We kijken ook naar grafische methoden om causale relaties te illustreren door middel van Directed Acyclic Graphs (DAG's). Deze DAG's zijn tevens een hulpmiddel om confounding en selectiebias op te sporen. Andere onderwerpen tijdens de cursus zijn mediatie-analyse, competing risks, met omgaan met ontbrekende gegevens (missing data) en meetfoutcorrectie.

De cursus wordt gegeven in het Engels.

Doelgroep

De doelgroep van de cursus zijn promovendi in opleiding tot epidemioloog, epidemiologen die kennis willen opdoen over moderne epidemiologische methoden en andere onderzoekers die betrokken zijn bij de opzet en analyse van epidemiologisch wetenschappelijk onderzoek.