Hoofd-halstumoren
Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Keel- Neus- en Oorheelkunde.
Waarom u bij ons in goede handen bent
Multidisciplinair team
Onze specialisten zijn verenigd in de 'Hoofd-halswerkgroep', die wekelijks vergadert en daarna advies uitbrengt aan de patiënt en zijn/haar familie. Naast de KNO-artsen en hoofdhals-chirurgen zijn er ook andere specialisten betrokken bij de hoofdhalsoncologie. In het LUMC zijn dat kaakchirurgen, radiotherapeuten, internist-oncologen, plastisch chirurgen, algemene chirurgen, radiologen, logopedisten, pathologen, diëtisten en oncologisch verpleegkundigen. Zo nodig zijn ook andere specialisten zoals oogartsen en neurochirurgen beschikbaar.
Hoewel er vaak veel onderzoek nodig is om het stadium van de ziekte precies vast te stellen, wordt ervoor gezorgd dat de tijd tussen het stellen van de diagnose en het maken van een behandelplan zo kort mogelijk is. Meestal is dit 1 tot 2 weken.
Kwaadaardig/goedaardig
Door de ervaring die de hoofdhalschirurgen hebben met kwaadaardige tumoren zijn zij ook bedreven in het verwijderen van goedaardige tumoren zoals die van de speekselklieren (bijvoorbeeld whartin tumor, pleiomorf adenoom) of zenuwschedetumoren (schwannomen).
Verpleegkundige oncologische ondersteuning
Het LUMC heeft een verpleegkundig specialist en een oncologieverpleegkundige voor patiënten met een hoofd-halstumor. Patiënten kunnen met alle soorten vragen en problemen bij hen terecht. U kunt contact leggen met de verpleegkundig consulente, via de polikliniek en/of de afdeling KNO. Ze zijn aanwezig op maandag, dinsdag en donderdag van 9.00 tot 17.00 uur op de polikliniek KNO.
Handige links
Patiëntenvereniging HOOFD-HALS
Postadres: Postbus 13, 3500 AA, Utrecht
Bezoekadres: Vredenburg 24 (4e etage), Utrecht
030 232 14 83