Isolatiemaatregelen

U hebt te horen gekregen dat isolatiemaatregelen nodig zijn. Maar u vraagt zich misschien af waarom isolatie nodig is en wat houdt isolatie dan in? In deze folder leest u waar isolatie voor nodig is, welke vormen er zijn en wat dat inhoudt voor u, maar ook voor uw bezoekers en het ziekenhuispersoneel.

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Infectieziekten.

Onze zorg

Wat is Isolatiemaatregelen?

Patiënten in het ziekenhuis zijn ziek door verschillende oorzaken. De één kan een zware operatie hebben gehad en de ander is ziek door een infectie met een virus of een bacterie. Verspreiding van virussen en bacteriën naar medewerkers en andere patiënten moet voorkomen worden. Dit gebeurt doordat iedereen in het ziekenhuis basishygiëneregels toepast. Soms zijn deze onvoldoende en zijn er extra hygiënemaatregelen (isolatie) nodig tegen verspreiding van bacteriën en virussen.  

Hoe kunnen bacteriën en virussen zich verspreiden? 

Er zijn drie verschillende manieren van verspreiding mogelijk:  

 1. Direct door lichamelijk contact tussen personen.  
 2. Indirect door contact met besmette voorwerpen, vloeistoffen, omgeving en dergelijke.
 3. Via de lucht door kleine druppeltjes die bij hoesten en niezen ontstaan. Wanneer de druppels door een ander worden ingeademd kan die persoon ziek worden.
Het onderzoek / de behandeling

Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?

Welke isolatiemaatregelen zijn er?  

 • Het aantrekken van handschoenen; hiermee voorkomen ziekenhuismedewerkers overdracht van bacteriën en virussen naar hun handen. 
 • Het opdoen van een mondneusmasker; het dragen van een mondneusmasker voorkomt het inademen van bacteriën en virussen die zich via de lucht verspreiden. Er zijn drie soorten mondneusmaskers: chirurgische mondneusmaskers, FFP1 maskers en FFP2 maskers. Deze maskers beschermen tegen diverse bacteriën en virussen op verschillende manieren. 
 • Het dragen van een schort; hiermee voorkomen ziekenhuismedewerkers overdracht van virussen en bacteriën naar hun werkkleding. 
 • Verpleging op een éénpersoonskamer om de kans op overdracht naar andere patiënten via de omgeving te verminderen. Soms heeft deze kamer ook een sluis. 

Bacteriën en virussen verspreiden zich op verschillende manieren, dat maakt dat er vijf vormen van isolatie zijn:

 • Contactisolatie
 • Druppelisolatie
 • Druppel- en contactisolatie
 • Aërogene isolatie
 • Strikte isolatie
Meer informatie

Handige links

Hier treft u extra informatie over de vorm van isolatie die voor u geldt. U vindt hier de maatregelen die u, uw bezoek en de ziekenhuismedewerkers moeten nemen. 

Downloads