Morbus Bowen, fotodynamische therapie
Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Huidziekten.
Wat is Morbus Bowen, fotodynamische therapie?
Morbus Bowen ziet eruit als een rood, vaak iets schilferend plekje dat vrij scherp van de gezonde huid is afgegrensd. Meestal geeft een morbus Bowen geen klachten van jeuk of pijn. De plekjes zijn voornamelijk zichtbaar op delen van de huid die regelmatig aan de zon zijn blootgesteld, zoals de handruggen, onderarmen, onderbenen en het gezicht. Morbus Bowen wordt beschouwd als een voorstadium van een plaveiselcelcarcinoom. Een behandeling kan het risico op een plaveiselcarcinoom voorkomen. De voor u gekozen therapie is veilig en betrekkelijk effectief.
Wat is fotodynamische therapie
Fotodynamische therapie is een behandeling waarbij de aangedane huidcellen die M. Bowen huidafwijking vormen gevoelig gemaakt worden voor zichtbaar licht. Na belichting worden selectief de aangedane cellen gedood. Deze worden weer vervangen door nieuwe, gezonde huidcellen.
Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?
U krijgt 2 korte behandelingen die een week na elkaar plaatsvinden.
- De behandeling vindt in de vorm van een (halve) dagopname plaats. U meldt zich op de afgesproken tijd op de polikliniek Huidziekten, B-1.
- We brengen een crème aan met als werkzame stof methylaminolevulinaat. Deze stof wordt selectief door de aangedane huidcellen opgenomen waardoor zij extreem gevoelig worden voor zichtbaar licht.
- De crème moet gedurende 3 uur inwerken. Om te voorkomen dat de cellen niet dan al gaan reageren op licht, wordt het ingesmeerde gebied met lichtwerende afdekfolie en verband ingepakt.
- Tijdens de inwerktijd verblijft u op de kliniek/dagopname-unit van de afdeling Huidziekten op J-8. Hier krijgt u koffie en thee aangeboden.
- Na 3 uur komt u terug naar de polikliniek, B-1. We nemen de overgebleven crème af en maken de huid schoon. Daarna wordt de plek gedurende 8 tot 12 minuten belicht met fel rood licht. Zowel u als de behandelaar dragen hierbij een speciale zonnebril. Hierna is de eerste dagopname afgelopen.
Na een week wordt de procedure in zijn geheel herhaald.
Pijn(bestrijding)
Er kan pijn ontstaan tijdens de belichting. Vooral plekken in het gezicht en grote plekken zijn vaker pijnlijk/branderig. Wij geven standaard pijnbestrijding aan patiënten die in het gelaat worden behandeld, in de vorm van Tramal. Deze pijnmedicatie maakt suf en beïnvloedt de rijvaardigheid, waardoor u die dag niet mag autorijden. Als u pijn ervaart tijdens de behandeling proberen we de pijn door koeling of onderbreking van de behandeling te verlichten. Wij zullen van tevoren de pijnbestrijding met u overleggen.
Andere behandelingsmogelijkheden
In sommige gevallen wordt de huidafwijking onder plaatselijke verdoving chirurgisch verwijderd. Ook behandelingen met 5-fluorouracilcrème en met imiquimodcrème kunnen worden toegepast. In uw geval is er gekozen voor fotodynamische therapie vanwege het cosmetische resultaat.
Welke specifieke nazorg kunnen wij bieden?
Omdat de behandelde plek nog enige tijd reageert op licht, moet deze nog minimaal 24 uur bedekt blijven. Soms is er nog sprake van lichte pijn (tot 24 uur na behandeling), roodheid (1 tot 2 weken), korstvorming (2 tot 5 dagen), zwellingen (2 tot 4 dagen) en kleurveranderingen van de huid (2 tot 8 weken).
Er wordt doorgaans een tweede behandeling gegeven. Dit gebeurt meestal een week na de eerste behandeling.
3 Maanden na de behandeling wordt u nogmaals uitgenodigd om het resultaat te beoordelen en met u te bespreken.
Waar moet u op letten na uw onderzoek/behandeling?
Vermijd tot 6 weken na de behandeling langdurige blootstelling aan de zon, de zonnebank of gezichtsbruiners. Bescherm uw huid bij zonnig weer met een zonnebrandcrème. Een hoofddeksel biedt ook bescherming tegen overdadig zonlicht.