Basaalcelcarcinoom, fotodynamische therapie

De informatie in deze folder heeft tot doel u te informeren over fotodynamische therapie bij basaalcelcarcinomen (BCC). Wij raden u aan van tevoren de patiëntenfolder basaalcelcarcinoom van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie & Venereologie aandachtig door te lezen, om zodoende een goed beeld te krijgen van de diagnose en de behandeling.

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Huidziekten.

Onze zorg

Wat is Basaalcelcarcinoom, fotodynamische therapie?

Fotodynamische therapie is een behandeling waarbij de aangedane huidcellen die het basaalcelcarcinoom vormen gevoelig gemaakt worden voor zichtbaar licht. Na belichting worden selectief de aangedane cellen gedood. Deze worden weer vervangen door nieuwe, gezonde huidcellen.

Waarom doen we dit onderzoek/deze behandeling?

Deze tumor zaait vrijwel nooit uit, maar neemt in omvang toe en kan soms invasie in onderhuis weefsel vertonen. Om deze reden dient een basaalcelcarcinoom te worden behandeld. De gekozen therapie is veilig en betrekkelijk effectief.

Het onderzoek / de behandeling

Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?

U krijgt twee korte behandelingen die een week na elkaar plaatsvinden. 

  • De behandeling vindt in de vorm van een (halve) dagopname plaats. U meldt zich op de afgesproken tijd op de polikliniek Huidziekten, B-1. 
  • Daarna wordt een crème aangebracht met als werkzame stof methylaminolevulinaat. Deze stof wordt selectief door de aangedane huidcellen opgenomen waardoor zij extreem gevoelig worden voor zichtbaar licht. 
  • De crème moet gedurende 3 uur inwerken. Om te voorkomen dat de cellen niet in die 3 uren al gaan reageren op licht wordt het ingesmeerde gebied met lichtwerende afdekfolie en verband ingepakt. 
  • Tijdens de 3 uur inwerktijd verblijft u op de kliniek/dagopname unit van de afdeling Huidziekten op J-8, alwaar u koffie en thee krijgt aangeboden. 
  • Na 3 uur komt u terug naar de polikliniek B-1. De overgebleven crème wordt met een doek afgenomen en de huid wordt schoongemaakt. Daarna wordt de plek gedurende 8 tot 12 minuten belicht met felrood licht. Zowel u als de behandelaar dragen hierbij een speciale zonnebril. Hierna is de eerste dagopname afgelopen. 

Na 1 week wordt de procedure in zijn geheel herhaald.

Waar moet u op letten direct na het onderzoek / de behandeling?

Wat merkt u van de behandeling? 

Er kan pijn ontstaan tijdens de belichting. Vooral plekken in het gezicht en grote plekken zijn vaker pijnlijk of branderig. Wij geven standaard pijnbestrijding aan patiënten die in het gelaat worden behandeld, in de vorm van tramadol. Deze pijnmedicatie maakt suf en beïnvloedt de rijvaardigheid, waardoor u die dag niet mag autorijden. Als u pijn ervaart tijdens de behandeling kan door koeling of onderbreking van de behandeling getracht worden de pijn te verlichten. Wij zullen met u ook van tevoren de pijnbestrijding overleggen. 

Wat gebeurt na de behandeling? 

Omdat de behandelde plek nog enige tijd reageert op licht, dient deze nog minimaal 24 uur bedekt te blijven. Soms is er nog sprake van lichte pijn (tot 24 uur na behandeling), roodheid (1 tot 2 weken), korstvorming (2 tot 5 dagen), zwellingen (2 tot 4 dagen) en kleurveranderingen van de huid (2 tot 8 weken). Er wordt doorgaans een tweede behandeling gegeven, meestal een week na de eerste behandeling. Drie maanden na de behandeling wordt u nogmaals uitgenodigd om het resultaat te beoordelen en met u te bespreken.  

Zijn er nog andere behandelingsmogelijkheden en waarom raadt u mij fotodynamische therapie aan? 

In de meeste gevallen zal een BCC onder plaatselijke verdoving chirurgisch worden verwijderd (excisie). In sommige gevallen wordt radiotherapie (bestraling) of 5- fluorouracil crème of imiquimod crème toegepast. Er wordt gekozen voor fotodynamische therapie, vooral vanwege het cosmetische resultaat en wanneer het om multipele huidafwijkingen gaat die niet goed op andere wijze kunnen worden behandeld. Bij bepaalde vormen van BCC is een chirurgische ingreep nodig. 

Nazorg

Waar moet u op letten na uw onderzoek/behandeling?

Vermijd tot 6 weken na de behandeling langdurige blootstelling aan de zon, zonnebanken of gezichtsbruiners. Bescherm uw huid bij zonnig weer met een antizonnebrandcrème. Een hoofddeksel biedt ook bescherming tegen overdadig zonlicht.