Longkanker
Deze informatie is opgesteld door het Hart Long Centrum.
Wat is Longkanker?
Longkanker is een kwaadaardige aandoening van de longen. Roken is in 90% van de gevallen de oorzaak. Longkanker wordt onderverdeeld in 2 hoofdsoorten; het kleincellig longcarcinoom en het niet-kleincellig longcarcinoom. Het niet-kleincellig longcarcinoom wordt weer onderverdeeld in plaveiselcelcarcinoom, adenocarcinoom en grootcellig ongedifferentieerd carcinoom. Ongeveer 20% van de gevallen betreft het kleincellig longcarcinoom. Het onderscheid tussen beide soorten kanker is belangrijk voor de behandeling.
Verschijnselen
Longkanker ontstaat als een klein proces en geeft lange tijd geen klachten. Klachten die bij longkanker kunnen ontstaan zijn o.a.:
lang bestaande hoestklachten, soms met bloed bij het ophoesten
kortademigheid
heesheid
pijn op de borst
slikklachten
zwelling van het gezicht of de nek
vermoeidheid
gewichtsverlies
slechte eetlust
botpijn of hoofdpijn afhankelijk van eventuele uitzaaiingen
Waarom u bij ons in goede handen bent
Sinds 2017 is thoracale oncologie een belangrijk aandachtsgebied van de afdeling longziekten in het LUMC. Patiënten met een verdenking op, of een reeds gediagnosticeerd longkanker, krijgen in het LUMC een behandeling volgens de laatste (inter)nationale richtlijnen en ontwikkelingen. Dit op een persoonlijke manier en in een omgeving waarbij de patiënt centraal staat.
Enkele kenmerken:
Zorgpad sneldiagnostiek: een snelle diagnose en behandelplan.
Uitgebreide diagnostische technieken zijn bij ons beschikbaar zoals bijvoorbeeld: bronchoscopie, endobronchiale echografie, trans thoracale biopsie en thoracoscopie.
Longkankerzorg is multidisciplinair. Een behandelteam van longartsen, chirurgen, radiotherapeuten, radiologen en nucleair geneeskundige en pathologen is beschikbaar in het LUMC, alles onder 1 dak.
Alle behandelmodaliteiten zijn beschikbaar zoals immunotherapie, doelgerichte therapie bij specifieke mutaties, chemotherapie, radiotherapie en chirurgie.
Poliklinische zorg door longartsen en verpleegkundig specialisten; laagdrempelig contact.
Nauwe samenwerking met ondersteunende specialismen zoals: palliatief advies team, diëtisten en medisch psychologen.
Bij het vermoeden op longkanker stelt de longarts u verschillende vragen en doet naast lichamelijk onderzoek verschillende aanvullende onderzoeken om de diagnose te kunnen stellen dan wel longkanker uit te sluiten. De onderzoeken zijn ook van belang om bij de diagnose longkanker te kunnen vaststellen in welk stadium de ziekte zich bevindt. Het stadium is belangrijk om te bepalen welke behandeling het meest geschikt voor u is.
De volgende onderzoeken kunnen bij u van toepassing zijn:
- röntgenfoto van de longen
- laboratoriumonderzoek
- longfunctie
- CT-scan
- PET scan
- bronchoscopie en biopsie
- longpunctie
- endo-echografie (via luchtweg of slokdarm)
- biopsie door de chirurg middels operatie om de diagnose vast te stellen
- CT of MRI hersenen bij vermoeden uitzaaiing
Uw longarts bespreekt welk onderzoek bij u van toepassing is en wat het inhoudt.
Welke behandelingen zijn er mogelijk?
Voor het kiezen van de juiste behandeling is het belangrijk dat we precies weten om welke soort longkanker het gaat en in welk stadium de ziekte zich bevindt.
Mogelijke behandelingen:
Een combinatie van behandelingen
Aan welke studies kan je meedoen?
Voor de patiënten is er de mogelijkheid tot deelname aan wetenschappelijk onderzoek. Met de verschuiving van de aandacht naar thoracale oncologie zijn de banden met name op onderzoeksgebied met het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis (AvL) aangehaald. Twee hoogleraren longoncologie uit het AvL hebben inmiddels een deeltijd aanstelling in het LUMC, en twee van onze stafleden verrichten naast hun klinische taken promotieonderzoek gecoördineerd vanuit het AvL.
Links
Zie voor meer informatie www.longkankernederland.nl