Het WAKZ en het coronavirus
Belangrijke informatieHet Willem-Alexander Kinderziekenhuis (WAKZ), het kinderziekenhuis van het LUMC, benadrukt graag dat alle spoedzorg die niet gerelateerd is aan COVID-19 gewoon door gaat. Er is geen reden om niet naar het ziekenhuis te komen uit angst om besmet te raken. Op de polikliniek van het WAKZ en op de Spoedeisende Hulp (SEH) van het LUMC zijn er aparte ruimtes voor de beoordeling van kinderen met klachten waar spoed achter zit.
Het WAKZ onderschrijft de tekst van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) over kinderen en Corona Virus Disease (COVID). De NVK schrijft:
- Bij kinderen verloopt een besmetting met het (nieuwe) coronavirus (SARS-CoV-2) over het algemeen mild. Kinderen kunnen een infectie oplopen en anderen besmetten, maar worden over het algemeen niet ziek of slechts kort en niet ernstig ziek. Veelal is geen speciale behandeling nodig, anders dan ‘uitzieken’ en eenvoudige ondersteunende maatregelen (voldoende drinken, paracetamol). Er zijn maar weinig kinderen bij wie de klachten zo ernstig verlopen dat een opname in een ziekenhuis of een IC-behandeling nodig is. Het milde beloop bij kinderen komt waarschijnlijk doordat de ontstekingscascade die bij volwassenen tot uiteindelijk ernstige longproblemen leidt, bij kinderen nog niet ‘werkt’ (pas vanaf/na puberteit). Er zijn maar weinig ‘harde’ gegevens over kinderen met chronische ziekten zoals longaandoeningen, hartaandoeningen of afweerstoornissen (al dan niet door afweer verlagende medicijnen) die een coronavirusinfectie doormaken. Ervaringen van kinderartsen in China en Italië zijn echter ‘geruststellend’, in die zin dat het lijkt dat kinderen met onderliggende aandoeningen en ziekten niet zieker door het coronavirus worden dan door andere virussen.
Vragen rondom schoolopening
We krijgen veel vragen van bezorgde ouders naar aanleiding van het besluit om de basisscholen per 11 mei weer open te stellen. Ouders van kinderen met een onderliggende ziekte vragen zich af wat dit besluit voor hun kind betekent. Het WAKZ volgt het standpunt van de NVK, waarin de volgende passage is opgenomen:
Voor de meeste patiënten zijn geen extra voorzorgsmaatregelen nodig, anders dan de gebruikelijke adviezen die u eerder met uw arts voor dit seizoen heeft afgesproken en de adviezen die het RIVM geeft. In zeldzame situaties kan het mogelijk toch wenselijk zijn dat er een aangepast advies geldt. In die gevallen zal de behandelend kinderarts maatwerk leveren ten aanzien van het wel of niet naar school kunnen gaan. In alle andere gevallen kunnen kinderen naar school.
Aanvullende informatie voor speciale groepen kinderen
Voor de speciale groepen kinderen die in het WAKZ onder behandeling zijn, staat hieronder nog specifieke informatie (al dan niet aangevuld met links naar handige websites):
- Follow-up te vroeg geboren kinderen
-
In verband met het coronavirus en opgelegde maatregelen vanuit het RIVM/de overheid, zijn we genoodzaakt om de poliklinische afspraken voor de NICU follow-up poli uit te stellen of in overleg te af te zeggen. De wachttijd gaat naar verwachting enkele maanden zijn. In de praktijk komt het er op neer dat de controle van 6 of 12 maanden leeftijd wordt overgeslagen. We laten dit via de medewerker van de poli Neonatologie weten aan u en uw behandelend kinderarts.
Indien er vragen/zorgen zijn over de ontwikkeling van uw kind (bewegen, gedrag of schoolproblemen), kan het consult worden omgeboekt naar een telefonische afspraak.U kunt vragen per mail stellen via polineon@lumc.nl. We nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.
- Kinderen die een stamceltransplantatie krijgen of hebben gehad
-
Er zijn op dit moment geen berichten dat kinderen die een stamceltransplantatie hebben gehad meer risico lopen op (een ernstig beloop van) COVID-19. We weten nu nog niet of dit komt doordat deze groep zich erg goed aan isolatierichtlijnen houdt, of dat ze echt niet veel risico lopen. Daarom zijn de adviezen als volgt:
- Voor kinderen die binnenkort een stamceltransplantatie moeten ondergaan wordt geadviseerd om minstens 14 dagen voorafgaand aan het starten van de behandeling zo min mogelijk contacten te hebben, om zo de kans te verkleinen dat ze het nieuwe coronavirus oplopen.
- Kinderen die een stamceltransplantatie achter de rug hebben en weer thuis zijn, maar nog wel een verzwakte afweer hebben, mogen nog niet in contact komen met andere kinderen of groepen mensen. Dit is niet anders dan ‘voor het coronatijdperk’ en beschermt tegen alle soorten virussen die luchtwegklachten kunnen geven.
- Kinderen met een afweerstoornis
-
Er zijn op dit moment geen berichten dat kinderen die een afweerstoornis hebben meer risico lopen op (een ernstig beloop van) COVID-19. Voor deze groep kinderen volgen we het advies van het NVK en het RIVM. Bij kinderen met een ernstige afweerstoornis geldt in algemene zin dat er bij koorts of luchtwegklachten laagdrempelig contact met de huisarts of behandelend kinderarts gezocht moet worden.
- Kinderen met een hartafwijking
-
Er zijn heel veel verkoudheidsvirussen en van dit coronavirus weten we dat het bij kinderen lichte klachten veroorzaakt, net zoals de andere virussen waar je verkouden van wordt. De meeste hartekinderen kunnen een verkoudheid of periode met koorts goed aan.
Wel is er een bepaalde groep hartekinderen die altijd al kwetsbaarder voor griep en/of luchtwegaandoeningen zijn. De groep kwetsbare hartekinderen bestaat uit:
- Kinderen met een eenkamerhart / Fontan-circulatie
- Kinderen onder 1 jaar waarbij nog een operatie of hartkatheterisatie nodig is
- Kinderen met cyanose (saturatie steeds onder de 85%)
- Kinderen met cardiomyopathie en/of hartfalen (waarvoor medicijnen)
- Kinderen met pulmonale hypertensie
- Kinderen die een harttransplantatie hebben gehad
- Kinderen die naast de hartafwijking ook ernstige long- en/of nierproblemen hebben.
Voor hen geldt altijd al dat ze bij verkouden/ziek zijn goed moeten opletten. Vaak gaat dit zonder problemen vanzelf over, net als dit coronavirus. Maar als ze heel erg verkouden of benauwd worden, moet er contact worden opgenomen met de kindercardioloog.
Vraag en antwoord
Stichting Hartekind heeft een uitgebreid Vraag en Antwoord-deel op hun website. Ook de patiëntenvereniging Aangeboren hartafwijkingen besteedt aandacht aan COVID-19 op hun website.
- Kinderen met reumatologische afwijkingen
-
De kinderreumatologen van het WAKZ volgen het advies van de PReS (Europese kinderreumatologiewerkgroep van kinderreumatologen). Klik hier om wat van de adviezen bekijken. Daarnaast vind je ook meer informatie op de website van de Jeugdreuma Vereniging Nederland.
- Kinderen met longaandoeningen
-
Bij een kind met een ernstige longaandoening lijkt een infectie met het coronavirus niet ernstiger te verlopen dan bij gezonde kinderen.
- Kinderen die afweerverlagende medicijnen gebruiken
-
Bij een kind dat medicijnen gebruikt die zijn afweer verlagen (bijv. prednison, imuran, methorexaat, infliximab of chemotherapie) lijkt een infectie met het coronavirus niet ernstiger te verlopen dan bij gezonde kinderen die deze medicijnen niet gebruiken.
- Kinderen met bijnierschorsinsufficiëntie
-
Bij een kind met bijnierschorsinsufficiëntie die goed is ingesteld op medicatie lijkt een infectie met het coronavirus niet ernstiger te verlopen dan bij gezonde kinderen. Meer informatie is te vinden op BijnierNET.