Kinderhematologie

Kinderhematologie is het deelspecialisme dat zich bezighoudt met ziekten van het bloed. Dit kunnen aandoeningen betreffen die te maken hebben met de aanmaak of afbraak van rode bloedcellen (bloedarmoede), witte bloedcellen (teveel of te weinig witte bloedcellen) of met de aanmaak/afbraak van bloedplaatjes. Daarnaast houdt dit specialisme zich bezig met alle stoornissen van de bloedstolling (bijvoorbeeld hemofilie A of B).

Behandeling bloedziekten

Om er achter te komen wat er met een patiënt aan de hand is, begint de kinderhematoloog elk bezoek met een vraaggesprek (anamnese) en wordt het lichaam onderzocht (lichamelijk onderzoek). Meestal wordt ook gemeten en gewogen.

Vaak wordt er vervolgens aanvullend bloedonderzoek gedaan. Soms is herhaling van het bloedonderzoek noodzakelijk. In enkele gevallen kan het nodig zijn om het beenmerg na te kijken dit gebeurt dan tijdens een dagopname met een beenmergpunctie onder narcose.

Gespecialiseerd centrum stollingsstoornissen

In Nederland is de zorg van hemofilie patiënten geconcentreerd in een klein aantal gespecialiseerde ziekenhuizen. Het LUMC is een van de ziekenhuizen die zowel volwassenen als kinderen met hemofilie behandelt. Naast hemofilie is het LUMC ook centrum voor de behandeling en begeleiding van patiënten met de ziekte van Von Willebrand en andere stollingsstoornissen.

Gespecialiseerd centrum hemoglobinopathie

Kinderhematologie in Leiden is tevens gespecialiseerd in het vaststellen en behandelen van de rode bloedcelziekten thalassemie en sikkelcelanemie. Als enige centrum in Nederland wordt in ons ziekenhuis gekeken of de ziekte genezen kan worden met een stamceltransplantatie. Als dit mogelijk is, wordt de transplantatie ook in ons ziekenhuis uitgevoerd.