Kindercardiologie

Een kindercardioloog houdt zich bezig met klachten en ziektes van het hart. De kindercardioloog beoordeelt kinderen met een 'ruisje' van het hart, maar ook kinderen met hartritmestoornissen en kinderen met aangeboren hartafwijkingen.

U kunt ons bereiken via ons e-mail adres: kindercardiologie@lumc.nl

Onderzoek hartproblemen

Om er achter te komen wat er met uw kind aan de hand is, begint de kindercardioloog elk bezoek met een vraaggesprek (anamnese) en wordt er lichamelijk onderzoek uitgevoerd, uw kind wordt ook gemeten en gewogen. Daarnaast wordt vaak een echo van het hart en/of een hartfilmpje (ECG) gemaakt. Soms is het nodig om met een katheter in het hart te kijken (hartkatherisatie). In dat geval wordt uw kind opgenomen op afdeling Bos, omdat dit onderzoek onder narcose plaatsvindt .

Behandeling hartproblemen Cardiologie

Vervolgens wordt samen met u een behandelplan opgesteld. Dit kan bestaan uit het voorschrijven van medicijnen of eventueel een operatie. Bij de behandeling hoort ook het opvolgen van het ziektebeloop en eventueel psychologische ondersteuning als er sprake is van een ernstige en / of chronische aandoening.

Samenwerking kindercardiologen

De kindercardiologen en thoraxchirurgen van het LUMC werken samen met de kindercardiologen in het Academisch Medisch Centrum van de Universiteit van Amsterdam en het Vrije Universiteit Medisch Centrum in Amsterdam. Samen vormen zij het Centrum voor Aangeboren Hartafwijkingen Amsterdam-Leiden (CAHAL). 
www.cahal.nl