Vitale tuin

To English page

Korte omschrijving

Wat is de invloed van een groene, natuurlijke buitenomgeving op de kwaliteit van leven van mensen met dementie? Een promotieonderzoek naar de meerwaarde van regelmatig persoonsgerichte activiteiten in een passende groene buitenomgeving doen ten opzichte van alleen op de afdeling. Met daarbij ook aandacht voor de implementatie van het proces en de samenwerking van het hele systeem rondom de bewoner.

Onderzoeker(s)

Prof. dr. Wilco Achterberg, hoogleraar Ouderengeneeskunde, LUMC
Ass. prof dr. Monique Caljouw, LUMC
Melanie van der Velde, Msc, psycholoog NIP en promovendus, Pieter van Foreest en LUMC 

Deelnemende instellingen

Volgt

Contactpersoon

Melanie van der Velde

Start onderzoek

2019

Verwachte afronding

2024

Omschrijving

Mensen met dementie ervaren een hoge lijdensdruk en ervaren een groot verlies van kwaliteit van leven. Een van de aspecten die de kwaliteit van leven beïnvloeden zijn de gedragsproblemen bij dementie, iets waar bijna alle mensen met dementie gedurende hun ziekte mee te maken krijgen. Het zijn vaak zeer complexe problemen, waarbij er helaas geen makkelijke oplossing is. Er is wel consensus dat in het algemeen psycho-sociale interventies de voorkeur hebben ten opzichte van psychofarmaca. Een van die interventies is het passieve en actieve gebruik van de tuin. De afgelopen jaren is er steeds meer aandacht voor de positieve effecten van een groene, natuurlijke buitenomgeving op mensen met dementie. Er is echter meer onderzoek nodig om de interventie adequaat vorm te geven en in te kunnen zetten waar nodig.

Financiering

Volgt

Publicaties

Melanie van der Velde-van Buuringen, Wilco P. Achterberg, Monique A.A. Caljouw. Daily garden use and quality of life in persons with advanced dementia living in a nursing home: A feasibility study. Nursing Open, dec 2020.  https://doi.org/10.1002/nop2.740