Vitale tuin

To English page

                 

Korte omschrijving

Wat is het effect van tuingebruik op kwaliteit van leven van mensen met dementie in het verpleeghuis? Een promotieonderzoek naar de meerwaarde van tuingebruik en de implementatie ervan in het dagelijks leven van mensen met dementie in het verpleeghuis.

Onderzoeker(s)

Prof. dr. Wilco Achterberg, hoogleraar Ouderengeneeskunde, LUMC
Prof. dr. Hilde Verbeek, hoogleraar Zorgomgeving voor kwetsbare ouderen, Universiteit Maastricht
Dr. Monique Caljouw, assistent professor, LUMC
Melanie van der Velde - van Buuringen, MSc, promovenda, LUMC, psycholoog NIP, Pieter van Foreest            

Contactpersoon

Melanie van der Velde - van Buuringen, MSc

Deelnemende instellingen

Pieter van Foreest, De Bieslandhof, Delft

Start onderzoek

2019

Verwachte afronding

2024

Omschrijving

Mensen met dementie ervaren een hoge lijdensdruk en een verlies van kwaliteit van leven. Eén van de aspecten die de kwaliteit van leven beïnvloeden zijn de neuropsychiatrische symptomen van dementie, iets waar bijna alle mensen met dementie gedurende hun ziekte mee te maken krijgen. Het zijn vaak zeer complexe problemen, waarbij er helaas geen makkelijke oplossing is. Er is wel consensus over dat in het algemeen psychosociale interventies de voorkeur hebben ten opzichte van psychofarmaca. Eén van die interventies is het passieve en actieve gebruik van de tuin. De afgelopen jaren is er steeds meer aandacht voor de positieve effecten van een groene, natuurlijke buitenomgeving op mensen met dementie. Er is echter meer onderzoek nodig om de interventie adequaat vorm te geven en in te kunnen zetten waar nodig.

Samenwerking met

UNC-ZH
Pieter van Foreest

Financiering

UNC-ZH
Pieter van Foreest

Publicaties

Melanie van der Velde-van Buuringen, Wilco P. Achterberg, Monique A.A. Caljouw. Daily garden use and quality of life in persons with advanced dementia living in a nursing home: A feasibility study. Nursing Open, dec 2020.  https://doi.org/10.1002/nop2.740