ENACT

ENACT - De ontwikkeling van een toolkit: Best practices voor het bieden van betekENisvolle ACTiviteiten voor verpleeghuisbewoners met gevorderde dementie.

Betekenisvolle activiteiten bij dementie - ENACT-studie UNC-ZHTo English page

Korte omschrijving

Samen met zorgmedewerkers, familie en vrijwilligers gaan we een toolkit ontwikkelen met 'best practices' voor het bieden van betekenisvolle activiteiten aan verpleeghuisbewoners met dementie.

Onderzoeker(s)

Marlon Smeitink, MA, PhD-kandidaat, LUMC
dr. Miriam Haaksma, senior onderzoeker, LUMC
dr. Hanneke Smaling, senior onderzoeker, LUMC
dr. Monique Caljouw, assistent professor, LUMC
Prof. dr. Wilco Achterberg, hoogleraar Ouderengeneeskunde, LUMC

Deelnemende instellingen

WZH

Contactpersoon

drs. Marlon Smeitink

Start onderzoek

2021

Verwachte afronding

2025           

Omschrijving

Betekenisvolle activiteiten zijn activiteiten die afgestemd zijn op de persoon met dementie en hem of haar een gevoel van plezier geven. Het kiezen en implementeren van betekenisvolle activiteiten blijkt echter in de praktijk lastig en niet alle bewoners blijken te profiteren van dezelfde activiteiten. Naar verwachting verbeteren succesvolle betekenisvolle activiteiten juist de kwaliteit van zorg, de kwaliteit van leven en de sociale relaties van mensen met dementie en hun naasten. In dit onderzoek wordt samen met zorgprofessionals, naasten en vrijwilligers een toolkit ontwikkeld die ondersteunt in het kiezen, uitvoeren en evalueren van betekenisvolle activiteiten voor verpleeghuisbewoners met dementie om betekenisvolle activiteiten (nog) beter bij hen aan te laten sluiten.

Samenwerking met

WZH, Warande

Financiering

ZonMw (639003901) Programma Langdurige Zorg en Ondersteuning
UNC-ZH

Publicaties

Smeitink, M.M.P., Haaksma, M.L., Achterberg, W.P., Smaling, H.J.A., Caljouw, M.A.A. Best Practices of Meaningful Activities for Persons with Dementia in Dutch Nursing Homes. 26th Nordic Congress of Gerontology, Odense, Denmark. Oral presentation.

Producten

Flyer vragenlijst ENACT [gesloten]