Het meten van fysiek en cognitief functioneren met de USER observatielijst

Een onderzoeksproject van Meetgegevens in de geriatrische revalidatie


Korte omschrijving

De Utrechtse Schaal voor Evaluatie van Revalidatie (USER) is een observatielijst die in de geriatrische revalidatie wordt gebruikt om het fysiek en cognitief functioneren van een cliënt te monitoren. Tot nu toe waren de meeteigenschappen van de USER voor de geriatrische revalidatie nog niet goed onderzocht. Onderzoekers en zorginstellingen uit de netwerken UNC-ZH en UNO Amsterdam trekken gezamenlijk op om hier meer zicht op te krijgen.

Onderzoeker(s)

  • Dr. Margot W.M. de Waal, senior onderzoeker LUMC
  • Arno J. Doornebosch, Msc
  • Michael Jansen, fysiotherapeut WZH, docent Hogeschool Leiden
  • Dr. Ewout Smit, specialist ouderengeneeskunde en senior onderzoeker, Amsterdam UMC 

Contactpersoon

Dr. Margot de Waal

Start onderzoek

2020

Verwachte afronding

2022

Omschrijving

De Utrechtse Schaal voor Evaluatie van Revalidatie (USER) is een observatielijst die in de geriatrische revalidatie wordt gebruikt om het fysiek en cognitief functioneren van een cliënt te monitoren. Dit levert relevante informatie op voor het multidisciplinair overlegn, bijvoorbeeld wanneer de USER bij opname en ontslag wordt ingevuld door de verpleegkundige of verzorgende. Tot nu toe waren de meeteigenschappen van de USER voor de geriatrische revalidatie nog niet goed onderzocht. Onderzoekers en zorginstellingen uit de netwerken UNC-ZH en UNO Amsterdam trekken gezamenlijk op om hier meer zicht op te krijgen.        

Het doel is het in kaart brengen van de meeteigenschappen van de USER observatieschalen (fysiek functioneren en cognitief functioneren) in de geriatrische revalidatie.

  • Deel 1: Wat is de contentvaliditeit, structurele validiteit en betrouwbaarheid van de USER?
  • Deel 2: Wat is de constructvaliditeit en -responsiviteit van de USER?

Fase van het onderzoek

Deel 1 is afgerond, deel 2 is lopend.                        

Samenwerking

Florence (deel 1c), Pieter van Foreest (deel 2), HWW (deel 2)

Publicaties

Jansen M, Doornebosch AJ, de Waal MW, Wattel EM, Visser D, Spek B, Smit EB. Psychometrics of the observational scales of the Utrecht Scale for Evaluation of Rehabilitation (USER): Content and structural validity, internal consistency and reliability. Arch Gerontol Geriatr. 2021 Nov-Dec;97:104509. (Zie ook het UNC-ZH nieuwsbericht 'De USER langs de meetlat')